В інтерв’ю «Володимир Семенюк: політичного кашкета не міняв» («Волинська газета» від 21 липня 2011 року) журналіст Світлана Головачук, запитуючи голову Старовижівської РДА Володимира Семенюка про допомогу депутатів облради – членів депутатської групи «Старовижівщина», одержала відповідь: «ніхто з депутатів жодного разу не виявив ініціативи. Лише – документи. Ігор Гузь подавав запит через обласну раду, Валентина Блінова – через районну. Тож про допомогу чи результат нічого й говорити».

Таким питанням і такою відповіддю як журналіст, так і керівник виконавчої влади району (свідомо чи ні) спотворюють уявлення читачів про роботу депутата. Тому вважаю за необхідне висловити свою точку зору на підняту проблему взаємостосунків керівників виконавчої влади і депутатів облради. Передусім викликає здивування те, що в інтерв’ю йдеться про депутатську групу «Старовижівщина» аж через два тижні після останньої сесії облради, на якій замість «Старовижівщини» було оголошено про створення групи «Полісся», куди увійшли, крім Ігоря Гузя і мене, депутати облради (фракція «Батьківщина») підприємець Людмила Кирда з Маневицького, лікар Камінь-Каширської центральної лікарні Михайло Корінчук та перший заступник голови правління Ковельського ВАТ «АТП-10706» Василь Васковець. Метою нашого об’єднання в депутатську групу стало бажання зосередити зусилля на соціальному захисті жителів віддалених сільських територій, які мають особливу специфіку своєї соціально-економічної інфраструктури, зайнятості населення, демографічних процесів.

Всі, хто увійшов до нової групи, мають значний досвід депутатської роботи, бо обрані до представницького органу краю вже вдруге. У своїх запитах, пропозиціях до рішень постійних комісій та сесій будемо відстоювати збереження мережі закладів освіти та медичних закладів у сільській місцевості, виділення коштів на будівництво доріг, освітлення вулиць, підтримку малозабезпечених громадян, багатодітних родин, чорнобильців та інших категорій населення. Власне, саме з такої позиції підходила до своїх депутатських обов’язків як під час минулої каденції, так і нині: намагаюся працювати на громаду Старовижівського району. Бо хоч обрана за списком партії «Батьківщина», прийом громадян проводжу саме в цьому районі.

З початку року до мене під час особистого прийому громадян звернулося більше двадцяти жителів не тільки Старовижівського, а й інших районів Волині. Одні з них просили допомогти у встановленні пільг, передбачених законом, вирішенні земельних питань або ж підтримати заявників заради справедливого розгляду різних справ правоохоронними органами, інші піднімали гострі проблеми, що стосуються важливих сторін життя територіальної громади: захисту прав громадян, збереження мережі соціальних закладів, газифікації населених пунктів, поліпшення транспортного сполучення.

На підставі звернень виборців як депутат обласної ради направила майже тридцять депутатських запитів і звернень голові облдержадміністрації Борису Клімчуку, прокурору області Андрію Гілю, начальнику УМВС у Волинській області В’ячеславу Ходирєву, начальнику управління державної автомобільної інспекції Володимиру Поліщуку, начальнику головного управління Держкомзему у Волинській області Василю Василенку, начальнику управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Леоніду Кирильчуку, керівникам інших структурних підрозділів виконавчої влади, зокрема Старовижівського та інших районів Волині, якщо піднята проблема стосувалася певної території. Бо депутатські запити, звернення, прийоми громадян – це якраз ті головні форми роботи, завдяки яким підтримується зв’язок депутата з виборцями, територіальною громадою. Як журналіст і депутат активно підтримувала дочірні колективи обласного комунального підприємства «Волиньоблагроліс», які відстоювали своє право самостійно господарювати. Мій депутатський запит щодо розгляду на одному із сесійних засідань питання про складну ситуацію на ринку товарів і послуг, стрибки цін на продукти харчування підтримала більшість депутатського корпусу.

Під депутатський контроль узяла саме ті питання, які викликали особливо широкий резонанс у Старовижівському районі: реорганізація сільських дільничних лікарень, закриття шкіл, ремонт навчальних закладів. Голос жителів Смідина, Кримного, Серехович, які протестували проти ліквідації сільських дільничних лікарень, почули у Верховній Раді: саме туди направила своє депутатське звернення народному депутату України (фракція БЮТ-«Батьківщина») Віктору Олійнику, який адресував його прем’єр-міністру Миколі Азарову.

Ще одна «гаряча» тема територіальної громади Старовижівського району опинилася в центрі дискусій та обговорення депутатів обласної ради: закриття малокомплектних та малочисельних шкіл. Дотримуюся думки, що без згоди громади жодна школа, так само як будь-який інший заклад соціальної сфери, не може бути ліквідований чи закритий. Після того, як голова Старовижівської райдержадміністрації Володимир Семенюк 2 березня цього року на сходах жителів Грабового заявив, що з нового навчального року сільська школа тут буде закрита, небайдужі виборці забили на сполох і звернулися з листом, під яким поставили свої підписи більше ста мешканців, з проханням допомогти зберегти цей навчальний заклад.

Кілька років тому, коли проблема наповнюваності класів уже проглядалася в найближчому майбутньому, йшлося про реорганізацію Грабовської школи – створення тут навчально-реабілітаційного центру для дітей-сиріт або дітей з обмеженими фізичними можливостями, на що сподівалися вчительський колектив і громадськість села. Про це я повідомила під час засідання постійної депутатської комісії з питань освіти і науки, духовності, культури, релігій, засобів масової інформації якраз під час обговорення питання «Про стан та перспективи розвитку дошкільної, загальної та професійно-технічної освіти в області». До рішення з цього питання внесла пропозицію встановити розмір стипендій для учнів професійно-технічних навчальних закладів на рівні не нижчому за прожитковий мінімум з врахуванням реального рівня інфляції. Ця пропозиція, а також необхідність запровадження додаткових коригуючих коефіцієнтів на утримання малокомплектних та малочисельних шкіл, особливо у сільській місцевості, а також визначення на законодавчому рівні умов закриття таких шкіл (особливо І ступеня із контингентом до 5 учнів) та роль громади у цьому процесі відображені і в проекті звернення обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України «Про стан та перспективи розвитку дошкільної, загальної та професійно-технічної освіти в області», яке, очевидно, буде в порядку денному наступної сесії облради.

Ще у грудні минулого року під час прийняття обласного бюджету на сесії облради я ставила питання про виділення коштів на ремонт Смідинської і початок будівництва Любохинівської школи. Однак голова ОДА Борис Клімчук відповів, що ремонт смідинської школи – це проблема Смідинської сільської і Старовижівської районної рад. А в обласному бюджеті грошей на це нема. Про це я вже інформувала громаду району.

Однак на те й опозиція, щоб влада не дрімала. З ініціативи депутата обласної ради Ігоря Гузя на всеукраїнських телеканалах, в Інтернет-виданнях висвітлювалася ця проблема. І тільки після цього під тиском ЗМІ виконавча влада прийняла рішення: зняти 1 мільйон гривень із будівництва Іваничівської районної лікарні і перекинути на ремонт Смідинської школи. Тобто за мільйон гривень смідинці мають перш за все дякувати іваничівцям за те, що добровільно поступилися коштами. Повертаючись до інтерв’ю голови Старовижівської РДА Володимира Семенюка, резонно запитати: хіба 1 мільйон гривень на смідинську школу– це не допомога депутатів облради Старовижівському району, де районний бюджет майже повністю дотаційний? До речі, слушно було б журналісту «Волинської газети» запитати Володимира Івановича й про те, чим і як допомагають йому як керівнику виконавчої влади інші депутати облради – його однопартійці з Партії регіонів, які, до речі, у сесійній залі не озвучили жодного запиту чи звернення, що стосувалися б життя територіальної громади району. Очевидно, у теперішньої влади немає інших аргументів, як звинувачувати у всіх негараздах опозицію. Тим часом пропонуючи Програму економічного і соціального розвитку області на 2011 рік, влада заздалегідь запланувала скорочення в області трьох сільських шкіл, 82 фельдшерсько-акушерських пунктів, 6 амбулаторій, 13 дільничних лікарень. Такі наміри обґрунтовувалися великими витратами бюджетних коштів, економією і якісним поліпшенням обслуговування сільського населення. Однак вдаючись до абстрагованих обрахунків, представники Партії Регіонів у виконавчій владі Волині, які тішили поліпшити наше «життя вже сьогодні», зовсім не думають про те, щоб жителі територіальних громад мали доступ до освітніх і медичних послуг там, де живуть. Найперше від таких оптимальних реформ постраждають найменш незахищені громадяни: пенсіонери, діти, молоді сім’ї. Приміром, старовижівська влада неодноразово заявляла про можливість закриття ФАПу в селі Нова Воля Старовижівського району, де проживає лише кілька десятків пенсіонерів. Але кому як не пенсіонерам у першу чергу потрібна медична допомога?

Депутати від ПР хочуть перекласти всю відповідальність за закриття шкіл і медичних закладів на представників територіальних громад, «тиснуть» як на депутатів, сільських голів, так і на голів райдержадміністрацій, щоб прискорити «процес оптимізації». Тож перш ніж звинувачувати у популізмі опозиційних депутатів, як нині це стало модним серед журналістів окремих видань, треба реально оцінити ті популістські обіцянки, які давала провладна політична сила перед виборами: і про високі заробітні плати та пенсії, і про інші соціальні блага, і про податкові канікули для малого і середнього бізнесу, і про мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Замість виконання цих обіцянок громадяни України отримали від Партії регіонів здирницький Податковий кодекс, кабальну Пенсійну реформу, закриття українських шкіл та переписування історії України, зростання корупції у вищій школі, медичну реформу, яка без наркозу знищує систему охорону здоров’я. Сподіваюся, що виборці Старовижівського району гідно оцінять такі кроки команди Партії регіонів, яка опинилась при владі.

Валентина БЛІНОВА, депутат обласної ради фракція «Батьківщина», депутатська група «Полісся».

http://deputat.volyn.ua


Попередня новинаГузя не турбує, що його депутати працюють на губернатора Волині Наступна новинаОпозиційні партії Волині об’єднались проти диктатури!