Луцьк. Під приміщенням ОДА зібралося п’ять тисяч громадян. Висунули вимогу відставки голови адміністрації та ради. Шість годин тривали перемовини і ці два чиновники написали заяви на звільнення. Губернатор став на коліна перед народом. Формально голова ОДА на посаді, але з дня на день чекає указу про звільнення. Люди розійшлися. Наступного дня була створена Народна рада. Це єдина область де добилися відставки обох перших осіб.

Львів. Люди взяли штурмом ОДА, голова адміністрації спочатку написав заяву, а потім її відкликав. Протестувальники через декілька днів заявили про бажання залишити приміщення ОДА, але з цим погодилися не всі. Наразі йдуть бої місцевого масштабу між активістами Свободи та Автономного опору. Останні відмовилися залишити приміщення. Губернатор на посаді.

Черкаси. Тут люди збиралися спонтанно, відбувся штурм, спалили частину майна адміністрації. Міліція відбила приміщення, як результат на ранок одна людина в комі, 58 осіб за ґратами. Всі наступні дні міліція просто на вулиці затримувала активістів. Губернатор на посаді.

У всіх інших регіонах, був задіяний один з вищенаведених сценаріїв.

До чого я це все?

Мені здається, що головний меседж всіх протестів у регіонах був один: треба допомогти Києву у боротьбі з режимом, розхитати ситуацію, заставити представників влади зламатися, вийти з партії регіонів, по можливості переформатувати органи місцевого самоврядування і взяти там владу.

На моє переконання, сценарії були різні, результат тотожний. Війна вулиці дійшла до обласних центрів, що заставило пахана враховувати цей фактор. Не скажу, що він вирішальний, але важливий.

Але треба розуміти той момент, що без зміни влади у Києві, виконавча влада на місцях не зміниться. Замість одного мудака, пахан пришле іншого і так до безкінечності.

Тому без досягнення ключового завдання, перевиборів президента та ВР, реальна ситуація в регіонах не зміниться.


Попередня новинаНС Наступна новинаІ знову про амністію...