Сьогодні в Чехії відбулися парламентські вибори. Декілька штрихів, щодо результатів голосування:

1. Відбувся крен вліво. Перемогу здобули соціал-демократи, які очевидно і сформують уряд.

2. Друге місце здобула ліберальна партія ANO, на чолі якої один з найбагатших людей Чехії Андрей Бабіч. Його статки оцінюють в два мільярди доларів. Партія створена у 2011 році і вела жорстку протестну агітаційну кампанію.

3. Третє місце отримали комуністи. На відміну від більшості країн Східної Європи де комуністичні партії маргіналізувались або ж переформатувались в соціал-демократію, в Чехії як бачите вони не просто збереглися, але й отримують цілком пристойний результат.

4. Дві правоцентриські партії (TOP 09 та ODS), що донедавна були правлячими суттєво втратили у підтримці. Десятки скандалів, відставки прем’єр-міністрів далися взнаки.

5. Прихильники прямої демократії з партії Úsvit на чолі з японцем Томіо Окамура вперше потрапили до парламенту. Їхня ключова ідея – запровадження системи прямих референдумів, десь схожа схема працює в Швейцарії.

6. Християнські демократи отримали небагато, але у них стабільна електоральна база в районі 5-6%.

7. Що цікаво, партія нинішнього президента Чехії Мілоша Земана взагалі отримала лише 1,51%, отакі в них пропрезидентські партії)

Найбільш цікавою буде підготовка до створення парламентської більшості, адже багато партій є антиподами. Праві не мають бажання працювати з соціал-демократами. Комуністи завжди стоять особняком і ні з ким не блокуються. Лідер ліберальної партії ANO вже заявив, що підтримувати лівих не буде. До речі цілком можливі і перевибори…

p.s. Так, я цікавлюся електоральною географією…


Попередня новинаПраві Наступна новинаФорум