70 років тому у Львові була створена 14-а гренадерська дивізія Ваффен СС «Галичина».

Важко однозначно сформувати своє ставлення до цієї формації… З однієї сторони до дивізії записались 84 тисячі українських добровольців, багато хто аби не йти “до лісу” або до Червоної Армії, очевидно серед цих хлопців переважна більшість складали ті, що були переконаними антикомуністами! Наїлися радянської влади у 1939-1941 роках. У той же час тисячі естонців та латишів пішли боротись проти “совєтів” до таких же формувань бо не бачили іншої сили, яка могла б спинити червону імперію зла.

З іншої сторони відомо, що командування УПА негативно ставилось як до створення цієї формації так і до масового вступу української молоді до Дивізії. Чому? У той час повним ходом йшло формування УПА, логічно, що з створенням дивізії німці шкодили українському визвольному руху. Хоча знову ж таки треба визнати, що велика кількість дивізійників після бою під Бродами пішла до УПА.

Складна сторінка української історії, складна та неоднозначна… Хоча коли пробуєш себе перенести у той час то розумієш, що деякі речі сприймалися б значно простіше, є біле та чорне і коли для прикладу твою родину “совєти” вивезли до Сибіру чи просто розстріляли то ти і з чортом лисим підеш бити червону сволоту… Десь воно так і було.

Для тих хто не в курсі теми, дуже раджу переглянути документальний фільм “У рамках долі — Історія 1-ї української дивізії УНА 1943—1945″



Попередня новинаРівненщина Наступна новинаВін повертається!