За спеціальністю я політолог і можливо через це, а можливо і ні, маю для більшості моїх знайомих та друзів дивні захоплення. Скажімо я захоплююсь електоральною географією. Окрім того постійно слідкую за політичними процесами в Східній Європі. До мого щоденного інтернет-раціону входить десяток сайтів, що дають можливість тримати на пульсі перебіг політичних процесів в країнах Прибалтики, Росії, Білорусі, Молдови, Польщі, а також Грузії.

За своє життя я встиг посидіти 10 діб в спецізоляторі у Мінську та отримати 5 років заборони на в’їзд до Білорусі; побитися у  центрі Варшави з місцевими націоналістами; відвідати з кількаденною поїздкою Кишинів де разом з колегами зустрівся з лідерами основних опозиційних партій і це за три дні до масових заворушень, що проходили з штурмом адміністративних будівель та подальшим скиненням комуністичного режиму Вороніна; побувати на парламентських виборах у Росії і звільнити квартиру руху «Оборона» на якій ми жили, за декілька днів до її «штурму працівниками МВС»; стати тренером в опозиційному білоруському таборуванні поблизу Вільнюса.

Це я до чого? 8 вересня у Москві заплановані вибори мера. В принципі діючий міський голова Сергій Собянін за підтримки путінського режиму однозначно їх виграє, єдина цікавинка -  це можлива участь/реєстрація в якості кандидата дуже популярного опозиційного блоґера Олексія Навального. На жаль його реєстрація під питанням, так як владна система придумала певні обмеження для можливих учасників виборчих перегонів. Для того аби стати кандидатом, потрібно зібрати близько 120 тисяч підписів москвичів, що  для опозиціонера є майже нереальною затією, навіть не тому, що не збереш, а тому, що половину забракують. Або ж заручитися підтримкою 6% муніципальних депутатів міста, а таких всього є близько 1200 осіб.

Тому Навальний таку підтримку пробує отримати і якщо вдасться спробує організувати масштабну кампанію яка буде опиратись не на партійні бренди, а на на широку підтримку громадян. Благо досвід ефективних мобілізаційних кампаній у нього є.

Якщо хтось зацікавився, то можна спланувати спільну поїздку, так на два-три дні перед 8 вересня. Попередньо спілкувався з представниками його виборчого штабу, для нас вділять трохи часу)


Попередня новинаІгар Гузь: Супольнае ў нас – гэта дыктатура Наступна новинаЯрославль