Сьогодні, разом з колегами депутатами від ВО “Свобода” Анатолієм Вітівим та Олександром Пирожиком, побував у пункті тимчасового утримання нелегальних мігрантів у селі Журавичі. Приїхали так би мовити на розвідку, так як місяць тому Волиньрада створила відповідну депутатську комісію, до якої зокрема включили і мене, але ми спочатку вирішили підскочити в цей заклад без зайвого офіціозу. Відразу скажу, що в цифрах по тексту можу дещо помилитись, але суть не в цьому.

За словами керівника цього закладу в даний момент там перебуває 113 мігрантів, при тому десь 60 з них з Сомалі та 25 з Афганістану. З них 18 жінок та 9 дітей. Обслуговуючого персоналу більше 130 осіб, при тому, що більшість – це жителі навколишніх сіл, які задоволені тим, що є робота, нехай зарплата і невелика, але робоче місце на селі зараз цінувати вміють.

Умови непогані, скрізь солідний ремонт, є тренажери, прогулянкові зони, телевізори в кімнатах. У кожного нелегального мігранта по мобільному телефону у руках. Правда харчують так-собі, норма як в українських СІЗО – 14 гривень на день. Хоча щодня приїжджає продуктове авто – купуй що хочеш!

Нелегальні мігранти утримуються у таких пунктах до дванадцяти місяців, а їх у нас в державі тільки два, на Волині та Чернігівщині. Після того або депортуються в країну свого постійного проживання або як наприклад сомалійці відпускаються на всі чотири сторони. Справа в тому, що згідно міжнародних конвенцій, нелегального мігранта не можна депортувати в країну де йдуть військові дії, наприклад до Сомалі. Тому такий нелегальний мігрант по суті може, оформивши відповідні документи, знаходитись на території нашої держави.

Наразі на мою думку, головною проблемою, котру може вирішити Волиньрада є питання безпеки цього закладу. Справа в тому, що деякий час тому управління цією установою було передано від структур МВС до міграційної служби і тому всі 56 охоронців котрі працюють у пункту не те, що не мають жодної зброї, навіть гумові палиці для них заборонені. Не дай Боже якась надзвичайна ситуація і спробуй протримати оборону до приїзду спецпідрозділу «Беркут» який базується в Луцьку.

Ми самі зайшли до середини і коли нас обступили юрба з 25 нелегалів, стає якось не по собі, буйних там достатньо багато, особливо серед сомалійців. Я вже не кажу про жінок які працюють у пункті чи на кухні чи перекладачами…

Треба там розміщувати стаціонарний пост міліції. Так безпечніше і для персоналу і для жителів навколишніх сіл.

Далі будемо глибше вивчати ситуацію…


Попередня новинаЛохотрон Наступна новинаНа депутатську спартакіаду в Алушту – за власні гроші? + ДОКУМЕНТ