Вчора був учасником двох з’їздів, ліквідаційному “Фронту Змін” та на об’єднавчому ВО “Батьківщина”, сьогодні ж тпобував на форумі, що проходив на Михайлівській площі. Що можу сказати:

1. Альтернативи об’єднанню не має, це потрібний для країни крок, політична сила, що отримала майже 26% голосів виборців структурується. Луценко правий в тому, що окрім кандидата в Президенти у партії повинна бути програма дій та команда здатна втілити задумане. Тепер у Батьківщини реально найсильніша опозиційна команда, здатна протистояти регіоналам. Здатна формувати владну вертикаль у 2015 році, ця команда не ідеальна і робить багато помилок, але покажіть де знайти кращу!?

2. Тимошенко висунули кандидатом в Президенти України, хоча всі розуміють, що у зв’язку з об’єктивними причинами реальним кандидатом буде Арсеній Яценюк, котрому вона висловила повну довіру. По суті найближчі півтора роки опозиційний виборець буде обирати між Яценюком чи Кличком, як політиками, що будуть претендувати на попадання до другого туру. Тягнибок може отримати багато, як для себе і для своєї партії, може і 15% але до другого туру скоріше всього не пройде. Хоча в нашій країні все можливе…

3. Сподіваюсь, що стратегічна зв’язка Яценюка та Тягнибока буде працювати і надалі. Узгодження кандидатів на парламентських виборах, відсутність взаємної критики та спільне та постійне фронтментство на акції “Вставай Україно!” дають надію на продовження консолідаційного процесу по цій лінії, навіть з огляду на вибори 2015 року.

4. США та ЄС тепер перед складним вибором, кого підтримати – Яценюка чи Кличка. Чи зіграти в гру: “Хто в другому турі – той Президент, хто стане третім – той прем’єр”, хоча слабо уявляю Кличка прем’єром. Структурованість команди Батьківщини додає Яценюку, та й голос Юлі на заході ще чують. Тому вся боротьба ще попереду.

5. В областях не все буде гладко, будуть розборки та пускання крові, але для ходу історії це не важливо, хтось буде на горі, хтось піде геть, але об’єднана партія буде створена, регіоналам значно важче боротись з однією партією ніж з формальним об’єднанням декількох. Не всі нардепи-фронтовики пішли з Яценюком, але таких небагато, критична більшість свій вибір зробила на користь об’єднання.

6. Жаль, що до Батьківщини не приєднався В’ячеслав Кириленко та його “За Україну!”. Які перешкоди там були я не в курсі, але існування таких дрібних партій для багатоходової політичної гри не тільки не потрібне але й шкідливе. Ясно, що Гриценко та Катеринчук доживають останні дні у фракції, тому про їхній вступ говорити марно. Перший вже вирив собі могилу, а другий спіткнеться після оголошення єдиного кандидата на виборах мера Києва. Луценко по суті заявив, що він має свій шлях, але його присутність на форумі та тональність промови свідчить про однозначне позитивне сприйняття середовища Батьківщини. І це великий плюс!

Тому майбутнє вселяє оптимізм, не бравурний, поки стриманий та все ж оптимізм!


Попередня новинаТоля Наступна новинаБатьківщина