Після моєї особистої зустрічі з Арсенієм Яценюком на якій ми обговорили політичну ситуацію в країні та області, я вступив у політичну партію «Фронт Змін» і вже з першого листопада очолюю виборчий штаб у Волинській області.

Правління Волинської обласної та Луцької міської організації партії «За Україну!» також рекомендувало партійцям вступити у «Фронт Змін».

Чому? Прошу ознайомитись з моїми думками з цього приводу:

  • Час малих партій закінчується. Перед виборами до Верховної ради України лідери та керівники таких структур мають визначитись у підтримці більш структурованих опозицій партій, котрі мають всі шанси отримати представництво у парламенті. А це в першу чергу «Батьківщина», «Фронт Змін» та «Свобода». На жаль, створення нового правоцентристського проекту є малоймовірним, а інші політичні сили не викликають жодної довіри.
  • Очевидно, що парламентські вибори будуть лише плацдармом у підготовці до президентських виборів 2015 року. З моєї точки зору реальними кандидатами від опозиційних сил можуть бути Юлія Тимошенко та Арсеній Яценюк. Але саме Яценюк має шанси кинути реальний виклик кліці Януковича, з огляду на його вікові, професійні, ідеологічні та політичні позиції. Ми можемо мати до нього сотні питань та заперечень, але скажіть, хто в цій країні здатний отримати не 5% не 15%, а більше 50% підтримки українських виборців. І за три роки до виборів такі політики так просто не з’являються.
  • Я сподіваюсь, що за деякий час «Фронт Змін» стане потужною правоцентристською структурою. Принаймні ті депутати, які нещодавно вступили до партії, стоять саме на таких засадах: Микола Мартиненко, Леся Оробець, Роман Зварич, Руслан Князевич та Роман Ткач. Сьогодні ця ніша не заповнена і саме «Фронт Змін», з моєї точки зору, повинен стати на таку ідеологічну платформу.
  • У багатьох виникали та й виникають питання стосовно опозиційності «Фротну змін», фінансування його олігархами та переговорів з Банковою. Акція «Україна проти Януковича» розставляє все на свої місця. Це виклик режиму та безпосередньо Януковичу. Очевидно, до цього не були готові ряд партійців, але іншого шляху немає. Заклик до боротьби – це саме той меседж, який озвучив Арсеній Яценюк на презентації центрального виборчого штабу у Києві. Окремо варто зазначити про шалений тиск, який здійснюється на партійців «Фронту змін». Висловлення недовіри прихильникам партії, наприклад міському голові Чернівців Миколі Федоруку та декільком його колегам – міським головам Чернівецької області, спроба арешту керівника донецького осередку партії Олександра Ярошенка, заборони судів стосовно проведення акції «Україна проти Януковича» і т.д.

Можливо у когось виникають питання стосовно позиції В’ячеслава Кириленка, то декілька місяців тому маючи розмову зі мною він озвучив, що у «За Україну!» не має перспектив самостійної участі у парламентській виборчій кампанії, і тому партія веде переговори як з «Фронтом Змін» так і з «Батьківщиною». Дуже сподіваюсь, що партія Кириленка обере у партнери саме політичну структуру Яценюка, так як це вже зробили одні з найпотужніших заукраїнських регіональних структур – Тернопільський та Волинський осередки. Знаю, що на підході й інші. Участь Кириленка у «Фронту Змін» був би стовідсотково корисним, з огляду на принципову ідеологічну та політичну позицію цього політика та його побратимів.

Окремо хочу зазначити, що Волинська організація «Фронту Змін» не в усьому відповідала критеріям опозиційної партії. Це проявлялось і в позиції депутатів, що представляли партію, особливо у Волинській обласній раді. Були питання і стосовно координації зусиль з іншими опозиційними політичними партіями. З недавнього часу центральне керівництво «Фрону Змін» зайняло жорстку позицію стосовно цих питань, і я переконаний, що за місяць другий і у нас на Волині ці питання будуть врегульовані. Або люди усвідомлять, що вони члени опозиційної політичної партії або ж будуть змушені її залишити. Іншого варіанту немає.

Мої обов’язки, як керівника виборчого штабу, будуть передбачити приведення партійної структури до боєздатного стану і активної позиції на парламентських виборах. Переконаний, що «Фронт Змін» має всі шанси стати лідируючою політичною силою краю.

Чи маю бажання балотуватися на виборах до Верховної Ради? Зараз рано про це говорити, адже таке рішення буде приймати з’їзд партії, та й багато що буде залежати від узгодженої позиції основних опозиційних сил у висуненні єдиних кандидатів по мажоритарних виборчих округах. Але приховувати не буду, виборчі амбіції є!

Насправді, у цьому процесі головним є не факт об’єднання двох партій на регіональному рівні, а збільшення потенціалу опозиційних сил у боротьбі з режимом Януковича та його посіпаками. А чекає нас дуже складна та важка боротьба… Іншого просто не дано!

Ігор Гузь


Попередня новинаГузь: "Допоможемо депутатам стати більш публічними!" Наступна новинаІгор Гузь: "Зменшення асигнування на будівництво спорткомплексу Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою є неприпустимим!"