dscf7511Появу музею, ініціює заступник голови Волинської обласної ради Ігор Гузь. Про це він повідомив 20 червня на прес-конференції для місцевих медіа. Його непокоїть, те, що на Волині, де зародилась УПА, дотепер немає повновартісного музею, куди б можна було запросити туристів та гостей нашого краю, які цікавляться історією національно визвольного руху. Ігор Гузь переконаний, що сьогодні поява такого музею є особливо важливою, адже несе велику ідеологічну основу.

 «Коли ми говоримо про військові дії, про патріотизм, держава сьогодні має зробити чимало у плані виховання молодого покоління, а саме військово-патріотичне виховання, знайомство із героїчними сторінками історії України. Це і Січові стрільці, і УПА, і УНР і шістидесятники…Цей музей має стати виховним елементом для підростаючого покоління», – наголосив він.

На наступному тижні при обласній раді буде створена робоча група яка розпочне практичне втілення задуму в життя. Окрім Ігоря Гузя, в її складі працюватимуть директор Волинського обласного краєзнавчого музею Анатолій Силюк, голова обласного Братства ветеранів ОУН-УПА  Василь Кушнір, журналіст газети “Волинь-новаЛеся Бондарук та інші.

dscf7507

У ході прес-конференції Анатолій Силюк розповів, що ще у 1992-му році спеціалістами обласного краєзнавчого було облаштовано тематичну експозицію присвячену 50-й річниці створення УПА. Сьогодні у музеї зберігається тодішні знахідки, документи та фотографії, що можуть поповнити експозицію майбутнього закладу. Не зайвим, на його думку буде залучити до цієї роботи ветеранів УПА, котрі мають певні пам’ятні речі та реліквії, які могли б передати для експозиції. За словами Анатолія Силюка, першим кроком у напрямку появи музею, має стати створення нового комунального закладу, або ж окремого структурного підрозділу обласного краєзнавчого музею. Наступний крок – пошук  приміщення. Очільник обласного братства ветеранів ОУН-УПА Василь Кушнір запропонував облаштувати музей у стінах Луцької тюрми. Ігор Гузь , своєю чергою, пообіцяв ініціювати виїзне засідання робочої групи, аби визначитись із місцем розташування музею.

dscf7505

«В обласній комунальній власності є приміщення, але тут треба дискутувати, ми б не хотіли щоб це було в одній кімнаті чи двох, це має бути окреме приміщення, де має розміститись не лише експозиція, а й спеціалісти, які б проводили масштабну науково-дослідну та просвітницьку роботу, адже це має бути новий, сучасний музей», – зазначив він.

dscf7514_0

Ігор Гузь  планує переконати депутатський корпус Волиньради, щодо необхідності появи такого музею, вже наприкінці цього року або на початку наступного. Зокрема сесійним рішенням забезпечуватиметься фінансовий бік питання, статус музею, а також виділення приміщення.

Волинська обласна рада


Попередня новина"Айдар" Наступна новинаБілоруси