В неділю 17 червня в місті Ковель та в селищі міського типу Ратне відбулися мітинги на підтримку та захист української мови, які були організовані Об’єднаною опозицією «За Батьківщину» та всеукраїнським об’єднанням «Свобода».

На Народному віче в Ратному зібралося близько 150 осіб, в Ковелі – біля 500. На заході були присутні депутати Волинської обласної ради Анатолій Грицюк, Ігор Гузь, Євген Мельник, представники місцевих осередків опозиційних партій, громадські діячі та митці.

Лідер обласного осередку партії «Батьківщина» Анатолій Грицюк під час свого виступу зазначив, що відповідно до Конституції в Україні є одна державна мова – українська, а тому законопроект, який внесений депутатами від Партії регіонів Колісніченком та Ківаловим є неконституційним та незаконним. Насправді він не вирішує жодну проблему в державі, а навпаки створює конфлікт в суспільстві.

«Влада намагається відволікти суспільство від своїх провалів в управлінні державою, від впроваджених нею ганебних псевдо реформ, які ведуть лише до зубожіння народу. Натомість вони починають спекулювати мовним питанням, починають провокувати розкол в суспільстві. Але ми цього не допустимо!», – заявив Анатолій Грицюк.

Депутат Волинської обласної ради, заступник керівника виборчого штабу Об’єднаної опозиції «За Батьківщину» Ігор Гузь повідомив, що на жаль, Партія регіонів уже зробила перший крок до знищення української мови. Регіонали проголосували сумнозвісний законопроект «Про засади державно мовної політики» в першому читанні.

«Прикро, що за нього голосували і депутати-волиняни із провладної більшості. А саме: Григорій Смітюх – член Партії регіонів, брат голови Ковельської райдержадміністрації Івана Смітюха, Анатолій Горбатюк та комуніст Адам Мартинюк. Як ці люди тепер будуть дивитися в очі волинянам? А дехто з них ще й буде кандидатом в народні депутати і будуть переконувати вас проголосувати за них», – обурювався Ігор Гузь.

Також виступаючі повідомили, що даний законопроект ще не вступив в силу і планується друге його читання. Тож всіх небайдужих закликали приїхати під стіни Верховної Ради і висловити свій протест проти знищення української мови.

Прес-служба Волинського обласного штабу
Об’єднаної опозиції «За Батьківщину»


Попередня новинаFront National Наступна новинаЧесна Волинь