Сьогодні Янукович звільнив з посади голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука та призначив на його місце голову місцевого осередку ПР Олександра Башкаленка. Багато хто запитує про коментарі, будь-ласка:

1. 24 січня цього року багатотисячна волинська громада вимагала подати у відставку Клімчука та Войтовича, що власне вони і зробили. Хтось не вірив, що президент підпише заяву першому, але як бачите це сталося. Другий фігурант на сьогодні у лікарні, але думаю, що депутатський корпус задовольнить і його заяву.

Чи хотів би я та всі протестувальники аби в той день з посад були звільнені або ж написали заяву про звільнення Башкаленко, всі інші заступники Клімчука, голови РДА, начальники управлінь та відділів ну і на додачу Янукович? Так звичайно всі цього хотіли, але хотіти замало…

Після офіційного звільнення Клімчука, кого мав призначити на його посаду Янукович? Якогось хорошого дядька, Тягнибока, Тимошенко чи Ігоря Гузя? Ні звичайно, він призначив того хто йому вірний. Ок, завтра Башкаленко стане на коліна і напише заяву на звільнення, кого на його місце пришле Янукович? Нестора Шуфрича, Михайла Чечетова чи можливо Анатолія Француза, там є з кого вибирати…

Всі повинні зрозуміти, що поки в країні президент Янукович, на Волині керувати буде його людина, з бородою чи вусами, але його людина.

Це десь як історія з Азаровим, чотири роки всі розказували про недолугість цього мудака, складали вірші та байки. Більше того це була одна з ключових вимог Майдану. Азарова звільнили, але коли в повітрі лунає прізвище можливого прем’єра Клюєва багато хто рве на собі волосся. Ну не буде Клюєва, буде Арбузов чи Вілкул, поки є Янукович, доки…

2. Я розумію істерію окремих «революціонерів» для яких Янукович є пекельним злом, але Клімчук непоганий дядько, бо свій, щось робить та й взагалі непогана людина.

Але треба розуміти, що при своєму досить таки великому особистому рейтингу довіри, саме Клімчук вибудував в області таку собі місцеву диктатуру. Підім’яв під себе обласну раду, де без його рішення взагалі нічого не відбувалося, майже всі районні ради та тримав на короткому повідку міських голів, в тому числі і в Луцьку.

Ходять легенди про його фонд «Рідна Волинь» та про відсотки відкатів від кожного бюджетного підряду. Не забувайте, що саме Клімчук йшов на все аби його «любі друзі» Єремєєв/Івахів/Мартиняк стали народними депутатами. Саме на цих округах був задіяний шалений адміністративний ресурс.

Але головне не те, Клімчук вдало виступав буфером між волинянами та Януковичем/Партією регіонів і коли хтось проклинав цих злочинців він виходив наперед і казав: «Та це там десь далеко той Президент та його партія, ми тут на Волині знаємо, що робимо, ось дивіться скільки ми будуємо та вкладаємо». Треба визнати цей буфер успішно працював всі чотири роки.

3. Наразі Олександр Башкаленко навіть в підметки не годиться до свого колишнього шефа. Невідомий для широкого загалу волинян, на відміну від «ковельського» Клімчука, народився в Дагестані. Не має здатності об’єднувати навколо себе, веде політику своєї партії топорно і прямо, не вміє обійти і заговорити. Навіть в переважній більшості депутатського корпусу Волиньради викликає цілковите несприйняття. Єдиний його “козир” це те, що він піде з Януковичем до кінця, у нього немає вибору.

Його призначення мені нагадує 2002 рік і кадрове рішення Кучми, який змінив Клімчука на бравого та рішучого генерала Француза, який за два роки налаштував майже всіх волинян, як проти себе особисто так і проти Януковича, як тодішнього кандидата від влади. Історія має властивість повторюватися…

4. Наразі важливо створити демократичну більшість в обласній раді та відповідно обрати нового голову ради, так як вчора це зробили рівненчани. Не згортати протестної хвилі, яка є активною допомогою тим хто сьогодні у Києві на Майдані.

А дасть Бог не буде на посаді Януковича, тоді і губернатор буде новий і не тільки він…

p.s. Ну і ще раз, треба реально дивитися на речі, не тільки через своє особисте бажання чи навіть бажання мільйонів, але й на ситуацію в країні. Те, що ми дуже хочемо, щоб всі пішли, а вони не йдуть, значить, що треба не просто хотіти, а боротися. І ця боротьба на жаль вже триває 75 днів, а скільки ще буде…

p.p.s. Особисто ініціюю проект рішення Волинської обласної ради “Про висловлення недовіри голові Волинської ОДА”, якщо буде 2/3 голосів депутатів Президент зобов’язаний звільнити цього чиновника. Але ж ми розуміємо, що буде інший)


Попередня новинаСлава Україні! Наступна новинаІгор Гузь запропонував депутатам Волиньради висловити недовіру голові Волинської ОДА