В неділю у Франції відбувся перший тур парламентських виборів. Нагадаю, що декілька тижнів тому відбулись президентські вибори на який переміг представник “Соціалістичної партії” Франсуа Олланд 51,63%, натомість Ніколя Саркозі, що представляв “Союз за народний рух” отримав 48,37%

З моєї точки зору система виборів до французького парламенту є недемократичною і по суті обслуговує інтереси двох партій, що мають підтримку більшої частини виборців цієї країни, але ж не усіх… Система виборів є суто мажоритарна. Наприклад Національний Фронт Марі Ле Пен, якщо врахувати підтримку його кандидатів, в сукупності отримав 13,6%, але може бути так і не представлений жодним депутатом, так як з десяток кандидатів партії, що пройшли до другого туру можуть програти цей двобій. У більшості випадків у другому турі виборці що підтримують лівоцентристів та правоцентристів голосують за будь-яку кандидатуру супроти кандидата від НФ. Погодьтесь це несправедливо!?

На минулих парламентських виборах партія в сукупності отримала 4,3%, але жоден її кандидат не зміг перемогти у другому турі. Цього ж року такий шанс має очільниця НФ Марін Ле Пен, яка у першому турі виборів отримала 42% підтримки і у другому турі буде боротись за перемогу з кандидатом від соціалістів. Більше того її племінниця Жана-Марі, Маріон Марейшал Ле Пен також перемогла у своєму окрузі на півдні Франції з результатом 35%. Отака династія Ле Пенів)

Отже власне про результати виборів:

· Соціалістична партія – 29,35%
· Союз за народний рух – 27,12%
· Національний фронт – 13,60%
· Лівий фронт – 6,91%
· Зелені - 5,46%

Але ці цифри по суті мало про що значать, адже все вирішиться у другому турі виборів де в основному зійдуться представники вже названих мною “Соціалістичної партії” та “Союзу за народний рух”. У першому турі, отримавши підтримку більше 50% виборців в окрузі, депутатами стали лише 22 соціалісти, 9 народників та ще 5 кандидатів від інших п’яти партій. нагадаю в парламенті Франції засідають 577 депутатів.

Ну і електоральна карта переможців в округах є також достатньо цікавою. Округи навколо Парижу, біля кордону з Німеччиною та поблизу перенасиченого мігрантами Марселю голосують за правоцентристів (синій колір – “Союз за народний рух”). Бретань, центр країни та території, що межують з Іспанією підтримують соціалістів (позначені червоним кольором). Блакитні округи це представники союзників «Союзу за народний рух» з “Нового центру”. Чорні, це й є ті п’ять округів де перемогли кандидати від Національного фронту. Два на півночі, два на півдні і один у Парижі.

Результати голосування за Національний Фронт

Результати голосування за Соціалістичну партію

Результати голосування за Союз за народний рух

Результати голосування за Лівий фронт

Результати голосування за Зелених


Попередня новинаУ Луцьку відбулося Народне Віче «За мову! За Україну!» + ФОТО та ВІДЕО Наступна новинаДепутати від Об’єднаної опозиції зустрілися із мешканцями будинку, який нещодавно обвалився + ФОТО