1. На акцію протесту зібралося більше 5 000 волинян, з огляду на те, що зголошувати почали тільки вчора і те, що сьогодні робочий день, то це непоганий результат. Хоча хочу нагадати, що у 2004 році, коли громада брала під контроль приміщення ОДА, на підступах було 25 000 – 30 000 волинян. Різниця відчутна…

2. Ми озвучили ключову вимогу – голова Волинської ОДА Борис Клімчук та голова Волиньради Володимир Войтович написали заяву на звільнення з займаних посад. Ще раз наголошу, це була наша ключова вимога!

3. Понад шість годин тривав переговорний процес. Тривав важко і напружено, люди були готові до рішучих кроків. Результат відомий – голова Волиньради Войтович та його перший заступник Лобач подали у відставку. Керівництво обласною радою перебрав на себе заступник голови ради, член ВО “Батьківщина” Валентин Вітер.

Переконати голову ОДА було важче, останні три години з його кабінету не виходили керівники обласних підрозділів МВС, СБУ та прокуратури. Але люди на вулиці аргументовано пояснили, що такий крок виправданий і Клімчук також написав заяву про відставку, при нас направив її до АП та публічно оголосив для ЗМІ.

ХОЧУ НАГОЛОСИТИ усім прихильникам силового варіанту розвитку подій, ми єдина область в країні де у відставку подав голова обласної ради, та по-суті єдина область де таку заяву написав губернатор. Нагадаю, що у Львові Сало відкликав свою заяву…

4. Основний результат було досягнено без штурму та бойні яка однозначно відбулася б. Постраждали б сотні людей з обох боків. Взяти штурмом це одне, а утримати? Та й досвід Черкас говорить сам за себе, 58 активістів у застінках, далі переслідування, суди…

Ніхто цього не боїться, сам підозрюваний у трьох кримінальних справах. Але якщо результату можна досягнути мирно, а не через бойню, то це є правильний підхід. В багатьох областях штурмом взяли приміщення ОДА, але губернатори не подали у відставку.

5. Чи це перемога? Так, очевидно! Для волинян, сам факт того, що всесильний Клімчук написав заяву про звільнення, та й ще в додачу це зробив Войтович говорить тільки про одне. Владна вертикаль регіоналів слабка. Не має підтримки серед громадян. Та й не готова стріляти у них…

6. Що далі? Буду відвертим. Президент може не підписати заяву, голова Волиньради може її відкликати, ще можуть бути інші чудасії. Будуть такі дії, тоді і будемо реагувати. Ми виграли битву, але не виграли війну. Хоча ця битва психологічно була надважливою.

7. Дуже вдячний всім протестувальникам, що проявили витримку і дисциплінованість і не піддалися на провокацію. В приміщенні ОДА знаходився спецпідрозділів Альфа та Сокіл, є інформація з певних джерел, що у них була зброя. Найбільше вдячний активній молоді, яка горіла бажанням діяти у відповідний спосіб, особливо представники фанатського руху, але і вони проявили витримку та консолідованість. Це дуже важливо.

8. Далі треба наступати, очевидно виграти цю боротьбу можна буде лише в столиці, але позиція українців у регіонах також дуже важлива. Треба координуватися, проводити адекватні наступальні дії, бути дисциплінованими та солідаризованими. Вірю, що влада впаде. Так має бути, іншого просто не дано.

p.s. Всім учасникам акції ще раз вдячний, особливо жінкам та дівчатам які мужньо вистояли у такий мороз та були готові, разом з чоловіками до адекватних дій в обороні своєї країни.


Попередня новинаСьогоднішній день може стати переломним для всіх нас... Наступна новинаНС