Станом на сьогодні,  структуризація опозиційного політичного поля майже завершена. Чотири колони вирушають у путь.

Об’єднана опозиція на базі Батьківщини сталася як реальний центр консолідації. Вступ “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка та ймовірне приєднання “Європейської партії” Миколи Катеринчука цьому підтвердження. За даними соціологічних досліджень партія Гриценка отримувала від двох до трьох відсотків підтримки виборців, які тепер у своїй більшості проголосують за список на базі Батьківщини. Анатолій Степанович видно вирішив не грати у роль “першого непрохідного” і зробив правильний крок, об’єднанню не має альтернативи. В принципі з більш-менш живих політичних гравців залишається “Партія захисників Вітчизни” Кармазіна та Українська платформа «Собор» Жебрівського та Матвієнка.

Остання ніби домовилась з Яценюком та Турчиновим про висунення колишнього губернатора Житомирщини по одному з округів цієї області за підтримки Об’єднаної опозиції. Але останнім часом ця політична сила згадується як складова нового політичного проекту Ющенка та Костенка. Думаю протягом тижня все стане на свої місця.

Переконаний, що Об’єднана опозиція стане переможцем виборчих перегонів отримавши не менше 35% підтримки виборців. Для цього є всі підстави. При всіх своїх мінусах,  для більшості противників режиму Януковича іншої альтернативи просто немає.

УДАР Віталія Кличка якось завмер у своєму розвитку. Ні, рейтинг залишається стабільним, навіть дещо зростає, але я не бачу якихось надто активних дій у розбудові самої партії та її просування серед опозиційного виборця.

Найбільш вразливим питанням для УДАРу стане оприлюднення партійного виборчого списку. Для рядового виборця, інші гравці з команди відомого боксера, окрім самого Віталія Кличка та Ірини Геращенко просто невідомі. А там, підозрюю нас чекають великі сюрпризи)

Очевидно більшості майбутніх виборців цієї партії даний фактор не буде важливим, адже вони голосують не так за команду, як за самого лідера, відомого своїми спортивними перемогами, а хто там йде за ним у списку не так і важливо. Але прискіпливі журналісти, громадські організації на кшталт руху «Чесно» не лишать камені на камені від так-званої третьої сили. Тому прогнозую, що ріст підтримки партії зупиниться.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» працює в унісон з Об’єднаною опозицією, узгоджуючи кандидатів на мажоритарних округах та формулюючи спільні політичні позиції в рамках Комітету опору диктатурі. Майже всі соціологічні дослідження дають об’єднанню більше чотирьох відсотків підтримки виборців, але гарантії проходження бар’єру не має. І це суттєва загроза для майбутньої перемоги опозиційних сил, адже якщо ВО «Свобода» не попаде до парламенту то можна вважати, що її голоси підуть у кошик усіх партій, що пройдуть до парламенту, в тому числі регіоналів з комуністами.

На що зроблять ставку свободівці? На список чи на проходження своїх однопартійців по мажоритарних округах Західної України, ось головне питання яке вирішує Олег Тягнибок.

Ну і насамкінець важко сказати як буде голосувати стабільний виборець Свободи, нагадаю, що за результатами місцевих виборів 2010 року партія подолала умовний п’ятивідсотковий бар’єр. Як зреагує на роботу членів партії, що керують органами місцевого самоврядування на Львівщині, Тернопільщині та Івано-Франківщині? Як він, цей виборець, зреагує на ув’язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, що будуть політичними символами Об’єднаної опозиції? В кінці-кінців західноукраїнський виборець дуже вразливий до фактору об’єднання опозиційних сил. На ділі Свобода координує свої дії з Об’єднаної опозицією, але формально висуватиме свій окремий виборчий список.

Я б порадив би функціонерам Свободи цікавий технологічний підхід. Донести виборцям наступну тезу – «Об’єднана опозиція і так подолає п’ятивідсотковий бар’єр, а от для Свободи може не вистачити якоїсь сотні голосів і тоді опозиція недорахується двадцяти депутатів опозиціонерів. Навіть якщо Ви симпатизуєте Тимошенко чи Яценюку, але все-таки підтримайте нас і від цього виграє загальна справа». Скажу чесно, у 2002 році, балотуючись від Блоку «Наша Україна» до Луцької міської ради, а я виграв ті вибори отримавши більше 50% підтримки виборців мого округу, сам проголосував за парламентський список Блоку Юліїі Тимошенко, так як знав, що Блок Віктора Ющенка і так подолає бар’єр, а от прихильникам Тимошенко може не вистачити якоїсь дрібниці. І думаю таких як я було багато)

Українська правиця Віктора Ющенка та Юрія Костенка нарешті пробує якось структурно оформитись. Після виходу з лав “Нашої України” Валентина Наливайченка цей процес активізувався. Як на мене, то ця затія абсолютно неперспективна і може зацікавити тільки політичних пенсіонерів, того ж Ющенка, Костенка, Ульянченко, Єханурова та інших невдах…

Кожна думаюча людина розуміє, що таке об’єднання не має перспективи. Ба, навіть шкідливе. До речі цікаво на базі якої партії воно буде будуватись, адже рахунки «Нашої України» заблоковані, на помаранчевих висить вісімдесят мільйонів гривень боргу, чи вже не висить і «хтось» їх сплатив? Жодного шансу пройти бар’єр ющенківці не мають, та й для проходження по мажоритарних округах асоціація з екс-президентом явно не додасть голосів, навіть на галицьких округах.

Прогнозую, що «Наші Україну» чекає черговий розкол і остаточна поразка, котра спише цю когорту політичних угодовців з політичної сцени. Іншого просто не дано. Людей не обдуриш…

Далі буде…


Попередня новинаУ Шацьку та Старій Вижівці Об’єднана опозиція розпочала підготовку до виборчої кампанії + ФОТО Наступна новинаГузь каже, що владці «викручують людям руки»