top-photoВід минулого тижня Волинь має нового губернатора – головного регіонала області Олексанра Башкаленка. Передували цьому події 24 січня, коли опозиція змусила написати заяву про відставку попередника Башкаленка – Бориса Клімчука.

Що це? Іронія долі, яка руками опозиціонерів посадила в губернаторське крісло регіонала? Хитра гра політиків? Чи далекоглядний план опозиції?

– Чи не вважаєте ви події п’ятниці, 24 січня, коли Клімчук написав заяву, Пірровою перемогою?

– Ми прийшли під адміністрацію і озвучили вимогу: керівники області мають написали заяву про відставку. І вони написали. Це – не Піррова перемога. Янукович призначив людину, якій довіряє. Якщо завтра ми змусимо Башкаленка написати заяву, призначать когось схожого.

Отримати перемогу на Волині без перемоги у Києві – неможливо. Наша мета – усунути від влади Януковича.

– На обласну раду Київ впливу не має. Проте керівники Волиньради хоч заяву і написали, але не звільнилися…

– Двоє керівників написали заяви – і це перемога. Звичайно, депутати повинні її затвердити. І ми зараз робимо все можливе, щоб новообране керівництво облради було з представників опозиції.

– Не зарано говорити про перемогу? Більшість може просто не проголосувати за відставку Володимира Войтовича і Юрія Лобача.

– Будь-яка дія має декілька етапів. Для того, щоб нам створити більшість в обласній раді, як мінімум треба, щоб керівництво обласної ради пішло у відставку. Тому що в іншому разі для того, щоб його звідти забрати, те керівництво, я маю на увазі Войтовича, треба було б 2/3 голосів. А так треба всього-на-всього 41 голос (згідно з регламентом, – ред.). Тому це – перший етап.

Наступний етап – знайти голоси за відставку Войтовича і Лобача і сформувати більшість. Так, в облраді є люди Клімчука, люди Башкаленка, є невизначені. Ми над цим працюємо ось вже другий тиждень.

– Ви думаєте, що «переформатувати» облраду на користь опозиції вдасться?

– Йде важко, станом на сьогодні ми ще не маємо більшості, але близькі до цього. Районами їздить Автомайдан, ми по десять разів говоримо з депутатами. Це політика. Ми цю «глибу» розбиваємо долотом: вона ще тримається, але тріщин багато.

– Борис Клімчук був фігурою, яка задовольняла багатьох…

– Так. Але я вважаю, що Клімчук відігравав дуже негативну роль: був тим, хто брав на себе удар, який ішов на Януковича, захищав його своїми масштабами, авторитетом.

Тепер такої «подушки безпеки» на Волині немає. Бо Башкаленко – людина невпливова, неавторитетна.

– Під час представлення на посаді голови Волинської ОДА Олександр Башкаленко зауважив, що Борис Клімчук залишиться на Волині. Чи думали ви, що це може стосуватися облради? Можливо, Борис Клімчук захоче посилити там свій вплив? Можливо, він захоче стати головою облради і його в цьому депутати, які «за ним», підтримають?

– Кожен у нас має право хотіти. Борис Петрович якщо хоче, значить хоче. Опозиція категорично не сприймає і не допустить того, щоб Клімчук був головою обласної ради.

– Деякі з подій п’ятниці, 24 січня, так і лишилися «за завісою». Була розмова Бориса Клімчука з опозиціонерами в кабінеті губернатора. Про що говорили?

– Це не були таємні переговори. В кабінеті був Башкаленко, Мельникович, Парака і Терещук. Ми казали: або ви пишете заяву, або люди заходять – і буде, як в інших регіонах.

«Інша ж сторона» просила у нас навзаєм письмових обіцянок. Ми того листа й написали. Його підписав Бондар, Мельник і Гузь. Там три пункти. Перший – ми закликаємо людей до миру. Другий – ми готові сідати за стіл переговорів. Третій – ми не будемо створювати протизаконні структури. Ми їх і не створюємо. Народна рада чи загони самооборони не є незаконними структурами.

– Чи не вважаєте хитрістю з боку екс-губернатора підписання вами такого документу? Можливо, він якось його може використати? Чому перед тим, як підписувати таку заяву, ви не поставили до відома людей, які пікетували будівлю?

– Це публічний документ, його вже всі прочитали і ніхто нічого там не побачив абсолютно. Може, вони хочуть це зробити. Якби ми брали на себе якісь серйозні зобов’язання, тоді так. А так, воно оприлюднено, усі прочитали. Я не почув від людей, що хтось засудив наші дії.

Хтось каже, що ми повинні були вийти і зачитати це людям. Але це все в екстремальних умовах робилося…

– Чи говорили в кабінеті про те, що головою ОДА після відставки Бориса Клімчука потенційно може стати Олександр Башкаленко?

– Ми не обговорювали це питання, воно не в нашій компетенції. Більше того, ми примушували і Башкаленка написати заяву про відставку. Він відмовився в категоричній формі.

– Чому не «дотисли» Башкаленка?

– Для нас була принциповою особа Бориса Клімчука. Очевидно, всі хотіли відставки всіх заступників Клімчука, керівників управлінь – регіоналів, розпуску фракції в облраді… Але реалії диктують інше. Тому це все ще попереду.

Розмовляла Юлія ШРАМКО, ВолиньPOST


Попередня новинаЗ надійних джерел надходить тривожна інформація Наступна новинаІгоря Гузя обрали заступником голови Волиньради