Минуло декілька днів після проведення фестивалю українського опору «Бандерштат-2013» і є можливість проаналізувати проведення цьогорічного фестивалю та обміркувати плани на майбутнє. Текст буде певно тільки для тих, хто дійсно переймається майбутнім нашого дітища).

Перш за все треба визнати, що ідея такого фестивалю як «Бандерштат» перемогла і стала дійсністю. Адже наш фестиваль має свою специфіку і коли ми його започатковували то було надто багато скептиків. Організувати не просто музичний фестиваль, а атракцію яка буде мати чітку ідеологічну позицію з відсутністю алкоголю. Це вдалося! За сім років фестиваль має свою стійку публіку та однозначне ідеологічне позиціювання, може скажу пафосно але аналогії в Україні поки відсутні.

Цього року майже все те, що ми задумали вдалося. Хороша музична та акустична сцена, ексклюзивні учасники гутіркової програми, спорт, поїздки, історична реконструкція, флеш-моб і т.д. Насиченість програми просто зашкалювала і не давала відвідувачам розслабитись, тримала їх у постійній фестивальній напрузі) Відгуки учасників приємно вразили, майже всі вони отримали заряд енергії на цілий рік. І це головне для нас, організаторів «Бандерштату».

Не менш важливо, що цього року, у фінансовому плані оргкомітет вийшов на нуль. Хочу ще раз наголосити, що фестиваль не ставить за мету отримання прибутку, його засновником виступає молодіжна організація «Національний Альянс», а всі представники оргкомітету працюють на волонтерських засадах. Тому цей фінансовий нуль і є оптимістичною передумовою для проведення фестивалю у майбутньому. Адже з семи проведених фестивалів тільки в 2011 та 2013 році вдалося звести кінці з кінцями, а у всі інші роки він був збитковим.

А тепер про майбутнє. Як вже було оголошено оргкомітет прийняв рішення розпочати підготовку до фестивалю «Бандерштат-2014», тобто у наступному році він точно відбудеться) Так як ми ще на загал не обговорювали основні аспекти майбутнього фесту то висловлю тільки свої особисті думки.

1. Варто проводити фестиваль три дні, більшість учасників цього прагнуть і вважають, що два дні замало. Саме за три дні реально максимально розкрити всі програмні задумки.

2. Щодо музичної частини то думаю варто спробувати привезти один-два європейські гурти, філософія яких співпадає з нашими баченнями. Чому б ні? Білоруси от присутні щороку і їх сприймають на ура. Окрім того вже думаємо над майбутнім складом учасників музичної сцени. Шукаємо хедлайнерів які можуть вписатися в бандерштатівську філософію, а таких в Україні не так і багато.Є ідеї?

3. Думаю варто буде окремо виділити роль молодіжних громадських організацій, зробити таке собі молодіжне містечко де кожна організація могла б себе презентувати. Одне з завдань фестивалю, залучити молодь до активної громадської діяльності.

4. Хотілося б окремо виділити націоналістичну складову фестивалю. Питання майбутнього українського націоналізму варто виокремити в якусь цілісну частину програми, така собі міні-конференція чи семінар.

5. Окремо приділити увагу боротьбі з негативними звичками. Не просто продовжувати заборону на алкоголь, але й дати можливість спеціалістам в цій сфері донести правильну інформацію в доступній для молоді формі.

6. Є думка не припиняти діяльність оргкомітету, а пробувати протягом року втілювати невеликі міні-проекти . Вже є пропозиція організувати онлайн-конкурс патріотичної пісні серед молодих виконавців. Видніються і спонсори такої затії.

7. Окремо варто переглянути формування регіональної мережі фестивалю. Ми б хотіли мати в кожному регіоні України солідних та адекватних партнерів аби молодь знала про фестиваль та мала змогу його відвідати. Не все до цього вдавалося, але будемо працювати.

8. Наступний рік буде передвиборчим і було б непогано дати можливість усім наявним проукраїнським кандидатам виступити з короткою гутіркою стосовно майбутнього країни. Адже ми не просто електорат, а її майбутнє. Тому панове К, Я та Т подумайте на цим)

9. Хотілося б запросити на фестиваль молодь української діаспори. З однієї сторони їм напевне було б цікаво запізнати свою Батьківщину через участь в фестивалі. З іншої сторони молодь з різних регіонів країни могла б запізнати українців з Польщі, Сербії, Австралії чи Канади.

10. Треба продумати активнішу позицію фестивалю стосовно постаті Степана Бандери. З однієї сторони фестиваль носить його ім’я, з іншої його присутність на фесті мінімальна. Поки не знаю на чому зупинитись, чи зібрати гроші на сучасний документальний фільм, книгу, брошуру… Треба думати, але це потрібно! Така собі мобілізація бандерштатівців задля увіковічування пам’яті Провідника ОУН.

Це так, схематичні ідеї, їх буде більше, був би час для реалізації)

А у Вас є конкретні пропозиції?

Ігор Гузь, голова оргкомітету фестивалю «Бандерштат»


Попередня новинаДесять аргументів, чому варто відвідати фестиваль «БАНДЕРШТАТ» Наступна новинаПалицюки