3-4 серпня, вже сьомий рік поспіль на теренах Волинської області відбувається фестиваль українського опору «Бандерштат», що став візитівкою нашого краю. Краю, де зродилась Українська Повстанська Армія.

Очевидно, більшість з тих, хто читає цей допис, знає про фестиваль і має свою думку про це дійство.

Але я хотів би переконати тих, хто сумнівається, чи варто прийти/приїхати на фестиваль цього року. І ось чому:

1. «Бандерштат» присвячений пам’яті Провідника Організації Українських Націоналістів Степана Бандери, людині, котра стала символом національно-визвольних змагань українців.

Вшановувати Героя України можна по-різному, та ми обрали саме такий сучасний підхід як фестиваль для української молоді. Якщо ти шануєш Героїв України – тоді приєднуйся!

2.  Цього року оргкомітет прийняв рішення назвати наш фестиваль – фестивалем українського ОПОРУ. Ні для кого не секрет, що в Україні відбувається повзуча колонізація та системне знищення всього українства. Лідери опозиції перебувають за ґратами чи змушені переховуватись за кордоном, міністр Табачник-Валуєв вбиває українську освіту, нас втягують до Митного союзу-Російської імперії, політичні упирі намагаються запровадити диктатуру однієї особи, трон якої розміщений у Межигір’ї. Цей список можна продовжувати…

Якщо ти усвідомлюєш небезпеку, яка нависла над країною і готовий до опору: культурного, громадського чи політичного – ми чекаємо тебе на фестивалі!

3.  Цьогорічна музична фестивальна програма дуже насичена. Окрім хедлайнерів – гуртів Скрябін та Тартак, на головній сцені виступлять ще п’ятнадцять гуртів, зокрема із Східної України, а також наші білоруські друзі.

Також під час нічної акустичної сцени можна буде почути ще з десяток чудових виконавців.

Любиш українську музику? Приєднуйся!

4.  Як і завжди окрім музичної програми у нас присутні гутірки з відомими людьми.

Цього року на фестивалі побувають політики: Юрій Луценко, Микола Княжицький та Олесь Доній; журналісти Юрій Макаров, Мустафа Найєм, Роман Вінтонів та Наталка Тарасовська; історик Сергій Годлевський; ветерани УПА; представники націоналістичних організацій Східної Європи.

Також відбудеться презентація ініціативи «Наступна республіка» та збірки націоналістичної поезії «Голос крові», представлення тізеру фільму Михайла Іллєнка «Толока», фільму «Українська революція», а також фінал фестивалю соціальної відеореклами «Молодія».

На фестиваль завітають організатори кампанії «Свободу Павліченкам», що борються за волю двох безневинних людей.

Цікаво? Чекаємо!

5.  Як і завжди на фестивалі присутня літературна сцена. Цього року її учасниками стануть понад 35 літераторів з цілої країни, а також з Білорусі. Окрім молодих поетів, цьогоріч до фестивалю приєднаються і «кити» волинської літератури.

6.  Історична реконструкція. Цього року оргкомітет фестивалю організовує театралізоване військово-історичне дійство «Бій відділів УПА проти підрозділів німецького «Вермахту».

Особливо для юних відвідувачів фестивалю, споглядання на реконструкцію бою відділів УПА з окупантами, справляє незабутнє враження. Одна справа книга, фільм чи просто розповідь, а інша справа – спроба перенести ті події у сьогоднішній час.

7.  Цьогоріч у нас дуже багато спортивних заходів. Це і кубок фестивалю з міні-футболу, конкурс на кращого стрільця з луку, змагання з армреслінгу, рукопашного бою та ознайомче заняття з йоги. Всі тематичні заходи відбуваються під гаслом: «Спорт. Здоров’я. Націоналізм.».

8.  Для молодих мам та дітей на території фестивалю буде діяти дитяче містечко. Всі бажаючі зможуть разом з дітьми навчитися робити ляльки-мотанки, ляльки з трав, виготовити найрізноманітніші фігури з повітряних кульок. Майстер-класи валяння з вовни та соломоплетіння навчать створювати неповторні речі.

Розпис еко-торбинок стане у нагоді при розмальовуванні та декоруванні готових лляних сумочок.

9.  В програмі фестивалю також передбачені лицарські бої, театр вогню, зачіска-стрижка усім бажаючим в стилі «Джура», збір коштів на будівництво пам’ятника Степану Бандері у Луцьку, величезний флеш-моб, що передбачає викладання з людських тіл «Тризубу», патріотичне татуювання та боді-арт.

Також всі бажаючі зможуть відвідати село Новий Загорів, де у вересні 1943 року в Загорівському монастирі підрозділ УПА – на чолі з бунчужним Андрієм Марценюком «Береза» декілька днів тримала нерівний бій з військовими підрозділами «Вермахту» (у цьому монастирі був відзнятий прекрасний патріотичний відеокліп гурту «Тартак» – «Не кажучи нікому»).

У неділю вранці відбудеться Служба Божа за участю священників Української Православної Церкви Київського Патріархату. Також усі бажаючі зможуть розміститись у наметову містечку, що буде знаходитись на території Парку ім. Лесі Українки (Іподром).

10.  Але найголовніше на Бандерштаті – це його дух! Дух свободи та вірності своїм ідеалам, поваги до героїв Української Нації! Дух побратимства та патріотизму! «Дух, що тіло рве до бою, рве за поступ, щастя й волю!» (Іван Франко).

Вирішуйте і до зустрічі на Бандерштаті!

Слава Україні!

p.s. Всі деталі тут:

bandershtat.org.ua
http://vk.com/festbandershtat
facebook.com/bandershtat


Попередня новинаІгор Гузь: «Клімчук боїться публічного обговорення стану справ в молочній галузі Волині!» Наступна новина«Бандерштат»: що далі?