Відповідно до рішення обласної ради від 18.08.2000 13/23 «Про відновлення звання «Почесний громадянин Волині»» прошу взяти до уваги мою пропозицію про посмертне присвоєння даного звання – колишньому голові Крайового Братства ветеранів ОУН-УПА імені Клима Савура, визначному діячу національно-визвольного руху Мелетію Семенюку.

Він народився у вересні 1923 року в селі Борочичі Горохівського району. З ранніх літ рідна волинська земля напоїла його жагучою любов’ю до України, дала снагу до волі і боротьби за неї. Сімнадцятилітнім юнаком Мелетій Семенюк вступає до юнацької сітки ОУН. 1941 року закінчує середню школу і лише випадково рятується від лабет НКВД. З липня цього ж року — зв’язковий із перепровадження похідних груп ОУН, що прямували на Схід, до серпня 1942 — зв’язковий ОУН на Горохівщині.     Пройшов суспільно-політичний вишкіл ОУН і до березня 1943 року працював в районній розвідці ОУН. Навчався у старшинській школі, після закінчення якої в ранзі під хорунжого служив в окружній розвідці військової округи «Лиман», а згодом при розвідчому відділі штабу групи «Турів». Був командиром зв’язку розвідки групи «Турів» на Холмщині. У серпні 1944 року призначений командиром сотні групи «Турів» у військовій окрузі «Лиман». Після успішного бою з військами НКВД був представлений до рангу поручника і нагороди.

Важко поранений і захоплений енкаведистами Мелетій Семенюк був засуджений до смертної кари, яку згодом замінили 15 роками каторги. Йому судилося пройти через каторгу в Сибіру і Казахстану, звідати гулагівські табори. Під час норильського повстання був поранений. Після звільнення 1956 року менш як через два з половиною роки був заарештований вдруге. За написання конспекту з історії України його засудили на вісім років ув’язнення. У 60—70-і роки його неодноразово переслідували, проводили обшуки, погрожували. В 1977 році засудили втретє — за сфабрикованою справою на п’ять років.

Наприкінці 80-их — початку 90-их років Мелетій Семенюк був одним з тих, хто будили до волі Волинь, організовували мітинги і демонстрації, які привели до проголошення незалежності України. У 1988 році він стає засновником Волинського відділення Української Гельсінської спілки, а у вересні 1990 року — Крайового Братства ветеранів ОУН-УПА імені Клима Савура. На цій громадській посаді він зробив багато для відновлення пам’яті про героїв національно-визвольних змагань і Української повстанської армії, могил і пам’ятників, які засвідчували нашу героїчну історію. Був нагороджений найвищими відзнаками Всеукраїнського братства ветеранів ОУН-УПА імені Романа Шухевича.

До даного прохання приєднуються ряд молодіжних та громадських організацій патріотичної спрямованості Волинського краю.

Депутат Волинської обласної ради      І. Гузь


Попередня новинаЗвернення ВМГО „Національний Альянс” до керівництва блоку „Українська правиця” Наступна новинаІгоря Гузя призначено начальником відділу у справах сім’ї та молоді Луцької міської ради