Громадянський Рух «Чесно» назвав прізвища кандидатів у депутати по 21 виборчому округу, які відповідають критеріям руху, серед них і кандидат від  ВО «Батьківщина» Ігор Гузь.

Кандидатів у депутати – Івана Бурка (Партія Регіонів), Ігоря Гузя (ВО “Батьківщина”), Степана Івахіва (самовисуванець), Олександра Кононович (Комуністична Партія), Ігоря Скрипіна (УДАР), Івана Смітюха (самовисуванець) перевіряли на відсутність фактів порушень прав та свобод, непричетність до корупційних дій, прозорість доходів та незмінність політичної позиції.

Кандидат від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Ігор Гузь відповідає усім 4 критеріям Руху «Чесно». За наявною інформацією в «Чесно», він не порушив жодного критерію доброчесності.

Серед шести кандидатів «нечесними» виявилися самовисуванці Степан Івахів та Іван Смітюх.

Степан Івахів порушив 3 «чесні» критерії з 4: причетність до порушень прав і свобод, зміна політичної позиції всупереч волевиявленню виборців, причетність до корупційних дій.

За інформацією Руху «Чесно», кандидат у народні депутати Івахів Степан Петрович роздавав інструкції своїм агітаторам щодо знищення агітаційних матеріалів опонентів на виборах до парламенту та  формував бази даних про осіб, які працюють на опонентів. Громадянський рух «Чесно» розцінив такі дії кандидата  як системне порушення права інших кандидатів на проведення передвиборної агітації, тобто виборчих прав, та незаконний збір персональних даних.

Кандидат у депутати Івахів Степан Петрович був обраний до Волинської обласної ради у 2010 році за списком Партії регіонів. Після набуття повноважень депутата Івахів Степан вийшов із фракції партії, за списком якої його було обрано, і створив нову депутатську групу в обласній раді «Патріоти Волині». За критерієм «Чесно», Івахів Степан змінив політичну позицію шляхом виходу чи виключення з фракції партії, від якої був обраний до місцевої ради. Рух «Чесно» також вважає, що Степан Івахів причетний до корупційних дій, а саме до непрямого підкупу виборців. Як непрямий підкуп виборців може розцінюватися кампанія з надання благодійної допомоги заснованого ним фондом «Патріот Волині» у 21-му окрузі, де балотується кандидат. Зокрема, за сприяння фонду у центрі Ковеля збудували дитячий майданчик, на відкритті якого виступали артисти, також проводилися різноманітні конкурси.

Ще один «порушник» за критеріями «Чесно» -  Іван Смітюх.  Він не відповідає одному з 4 критеріїв Руху «Чесно», а саме  – причетність до корупційних дій. За повідомленням Руху «Чесно», листівки із незаконною політичною агітацією за Смітюха Івана Євдокимовича були зафіксовані у громадському транспорті – у автобусі міжміського маршруту Ковель-Нововолинськ. Зважаючи на те, що Смітюх Іван Євдокимович є головою Ковельської райдержадміністрації і має безпосередній керівний вплив на чиновників, які видають перевізникам дозвільні документи, а відповідно опосередковано може впливати і на перевізників, можна припустити вірогідність зловживанням кандидатом своїм службовим становищем і використанням ним адміністративного ресурсу для такого протизаконного розміщення агітації – законодавство забороняє розміщення агітації кандидатів у громадському транспорті. Крім того, купуючи продукцію ПАТ «Ковельського хлібокомбінату», виборці отримують політичну рекламу Смітюха Івана Євдокимовича, що розміщено на ній. Варто зазначити, що Смітюх Іван Євдокимович очолював дане ПАТ  раніше по 2010 рік і зберігає вплив на нього дотепер, оскільки, зокрема станом на 2011 рік, йому та дружині належало близько 48% акцій підприємства, а майже 22% належалоТОВ «Міжнародна компанія «Антарес», власником якої є кандидат спільно з родичами. Рух «Чесно» за наведеною інформацією вважає, що Іван Смітюх причетний до зловживання владою та службовим становищем, у виборчій кампанії застосовує адміністративний ресурс.

 Прес-служба депутата Волиньради Ігоря Гузя

 


Попередня новинаЛукаві маневри Степана Івахіва Наступна новинаІгор Гузь: «Партію регіонів та Степана Івахіва потрібно зупинити!»