Третього серпня всьоме стартує фестиваль українського опору «Бандерштат» на Волині. Про це стало відомо у вівторок, 9 липня, на прес-конференції оргкомітету фестивалю у ВолиньМедіа. Фестиваль українського опору «Бандерштат-2013» уже всьоме відбудеться на теренах Волині. Дійство заплановане на 3 та 4 серпня.

Як і минулоріч, захід пройде на території іподрому в Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки. На великій сцені фестивалю виступатимуть 16 гуртів з різних міст України та один гурт з Білорусі. Хедлайнерами цьогорічного «Бандерштату» стануть легендарні українські гурти «Скрябін» і «Тартак».

Голова оргкомітету фестивалю Ігор Гузь розповів про особливості проведення цьогорічного “Бандерштат”. Особливу увагу закцентував на тому, що «Бандерштат-2013» проходитиме під назвою фестивалю українського опору, а не фестивалю українського духу, як у попередні роки. Такий додаток до назви, за словами організаторів, пов’язаний з тим, що фестиваль окрім музичної складової поєднує спілкування з активними людьми зі сфери політики, громадського життя, музикантами, релігійними діячами, відтворення боїв Української Повстанської Армії з німцями та радянськими військами, різноманітні флешмоби, презентації. «Оце власне слово «опір» ми розуміємо як готовність захищати інтереси своєї держави, готовність опиратися тим силам, які намагаються згорнути демократичні процеси, згорнути процеси національного відродження, які з початку незалежності відбуваються. Власне на це ми робимо ставку”, – зазначив Гузь.

Повідомив й Гузь про те, що цьогоріч буде всього два, а не три фестивальні дні. Також територія фестивалю буде посилено охоронятися. Зокрема, щоб зберігати громадський спокій буде задіяна: громадська охорона, приватна охоронна фірма. Будуть навіть представники спецпідрозділу “Беркут”.

Не порадували організатори гостей фестивалю цінами за вхідний квиток. Так, покупка квитка заздалегідь обійдеться у 80 гривень за два дні. В свою чергу у день проведення фестивалю за два дні – треба буде викласти 100 гривень, або по 60 за кожен день окремо. Причиною платного входу Гузь назвав відсутність спонсорів.

Гостями фестивалю буде ряд представиків іноземних громадських організацій. Зокрема, організації «Молодий фронт» (Білорусь). Також ведуться переговори з представниками з Латвії, Польщі, Словаччини.

Важливою інновацією заходу буде безкоштовна Wi-Fi-точка як для представників ЗМІ, так і для гостей дійства. Мова також йшла і про он-лайн трансляцію найважливіших заходів у рамках фесту: гутірки, акустична сцена та головна сцена. Новив для фестивалю є й створення дитячого містечка, очевидно, для більш комфортного проведення часу на заході батьками.

Виконавчий директор фестивалю Павло Данильчук наголосив на тому, що цього року майже на дев’яносто відсотків змінено учасників з метою оновлення програми фестивалю. Важливим фактором проведення “Бандерштату” є підтримка з боку Луцької міської ради.

«Ми по сьогодні лишаємося фестивалем, який все-таки дає можливість виступати командам молодим. Ми лишаємося сценою, на які мають можливість свою творчість презентувати саме молоді українські гурти. Так воно переважно в нас і виходить. Є в нас представники Білорусі, що вже четвертий рік поспіль є нашою традицією», – розповів про музичну частину дійства арт-директор фестивалю Сергій Мартинюк.

Загалом, фестиваль пройде в уже традиційному стилі. На учасників фестивалю чекає акустична сцена біля ватри, кіноперегляди, зустрічі з ветеранами УПА, відомими політиками та громадськими діячами, молодими поетами з різних куточків України, історична реконструкція, конкурс на кращого стрільця, майстер-класи, патріотичні квести, татуювання та боді-арт патріотичного змісту, флешмоб, ярмарка, спортивні змагання та багато іншого.


Попередня новинаЯрославль Наступна новинаІгор Гузь: «Клімчук боїться публічного обговорення стану справ в молочній галузі Волині!»