Депутат Волинської обласної ради, голова обласної організації партії “За Україну!” Ігор Гузь взяв участь в круглому столі який організувало Волинське Братство ОУН-УПА ім. Клима Савура. Темою обговорення стало майбутнє пам’ятника Степану Бандері у Луцьку.

Заступник міського голови Луцька Святослав Кравчук вважає, що пам’ятник Степану Бандері в обласному центрі повинен бути, однак будувати його потрібно не за бюджетні гроші, а за кошт благодійників, й, крім того – не біля міського РАГСУ.

Про долю пам’ятника провіднику українських націоналістів представники міської влади, правих партій та організацій говорили на «круглому столі» 3 лютого.

Монумент потрібно зводити виключно за кошти територіальної громади, вважає віце-мер Кравчук. І не на площі перед луцьким РАЦСом, а на розі вулиць Винниченка і Бандери – навпроти обласної прокуратури.

В центральній частині міста завжди більше людей, а особливо молоді, переконує чиновник.

«Цей пам’ятник потрібен не так для нас, як для наших дітей, внуків, для молоді. Він має бути окрасою міста, як пам’ятник святому Миколаю біля міської ради… І до 24 серпня, до 20-річчя незалежності пам’ятник реально зробити і відкрити», – висловився високопосадовець.

Куди поставити Бандеру?

Виявилося, сумніватись щодо місця встановлення пам’ятника Бандері вже почав і голова Волинського братства воїнів ОУН-УПА імені Клима Савура Василь Кушнір.

Він каже, що «переговорив з багатьма людьми», і ті схвалюють думку спорудити постамент навпроти прокуратури. Мовляв і вулиця носить ім’я Бандери, і водночас місце треба облагородити.

Хоча голова «Свободи» на Волині Анатолій Вітів наголошує, що не може бути ніякого обговорення нового місця постаменту.

«Місце юридично визначено і освячено. Будь-які розмови про інше місце – це провокації. Це повинен бути монумент, за який нам не буде соромно. Цей пам’ятник буде нашою відповіддю Партії регіонів, Януковичу і Табачнику», – висловився Вітів.

Підтримує Вітіва й депутат Волиньради Ігор Гузь, мовляв нині не варто сперечатися про місце – депутати міської ради прийняли рішення встановити пам’ятник біля РАЦСу, значить там йому і місце.

«Частина людей хоче пам’ятних біля четвертої школи, частина – біля прокуратури. Не треба всіх заплутувати», – сказав Гузь.

Чикушка чи пам’ятник?

Гроші з міської казни, які праві активісти просять на постамент Бандері біля РАЦСу, найліпше використати на ремонт прилеглої до РАЦСу території, вважає Кравчук.

Крім того, на думку віце-мера, на виготовлення проектної документації і самого пам’ятника, який вже майже два роки планують встановити біля РАЦСу, потрібно як мінімум 3-4 мільйони гривень.

Мовляв для шестиметрового постаменту одного мільйона гривень, про який говорять націоналісти, не вистачить.

Василь Кушнір повідомив, що на рахунок, відкритий для збору коштів на спорудження пам’ятника Бандері, уже поступило 4 тисячі гривень.

«Ми відкрили рахунок в банку, і чотири тисячі вже поступило. Але треба залучити більше людей. Щоб лучани про це знали. Потрібна широка реклама у засобах масової інформації, варто звернутись до меценатів, організовувати благодійні концерти й інші заходи. Можна збирати кошти у скриньках, встановити їх у навчальних закладах, установах…», – сказав Кушнір.

«Кожен з нас, раз на тиждень зустрівшись з товаришем, не пожаліє 20 гривень на чикушку. То можна ці гроші пожертвувати на пам’ятник… Треба визначитись: чи робити пам’ятник чи пародію на нього?», – висловився Кушнір.

Депутат Волинь ради Ігор Гузь вважає, що міськрада таки повинна виділити один мільйон. «На сесії, на якій голосували за це питання, не вистачило лише одного голосу. Це питання треба винести ще раз», – зауважив Гузь.

Голова осередку ветеранів «Руху» Степан Гаврилюк стверджує, що одного мільйона на всі роботи, пов’язані з пам’ятником Бандері, буде надто багато.

«Ця сума завищена. Треба уважно подивитись калькуляцію. Досить робити відкати», – сказав ветеран.

Оргкомітетом по безгрошів’ю і непатріотизму!

Депутат Луцькради Андрій Козюра сказав, що, на його думку треба насамперед створити оргкомітет, який займатиметься усіма роботами по пам’ятнику Бандері.

Аби лучани дізнались, що національно-патріотичні сили збирають гроші на постамент лідеру українських націоналістів, потрібно звернутись до ЗМІ за інформаційною підтримкою. Козюра каже, що слід організувати й багато інших заходів, в рамках яких можна буде збирати пристойні пожертвування.

«Партія «Наша Україна» вже зібрала певну суму. Народний депутат Володимир Карпук перші 500 гривень вже дав», – похвалився «нашоукраїнець».

Крім того, Козюра запропонував на рекламних дошках, які є у кожному під’їзді, розмістити оголошення про збір коштів.

«Спочатку назбирати на проектну документацію, відзвітувати про це перед громадою, зайнятись розробкою цих документів. А потім збирати на сам пам’ятник», – сказав Козюра.

Однак голова національно-патріотичного об’єднання імені Пилипа Орлика Ніна Довга впевнена, що на пам’ятник біля РАЦСу гроші збиратимуть ще довго, тому пропонує встановити на розі Винниченка та Бандери погруддя провідника.

На це, за словами Довгої, в її організації гроші вже є. В цьому готова допомогти і «діаспора», з якою вона працює. Однак скільки вдалось зібрати пожертвувань націоналістка категорично відмовляється розголошувати.

Однак у кулуарах націоналісти висловили думку, що Довга, намагаючись відстояти свою пропозицію, планує «вкроїти собі трохи діаспорних грошей».

Загалом зацікавлені у спорудженні пам’ятника зійшлись на тому, що створюватимуть оргкомітет, який і збиратиме кошти та контролюватиме усе, що стосується спорудження пам’ятника.

Волинські новини


Попередня новинаПротестний рух Наступна новинаМарш на Київ