5 червня цього року близько ста п’ятдесяти прихильників Об’єднаної опозиції з Волині прибули до Києва для участі в акції на захист української мови біля Верховної Ради.

Станом на ранок вівторка будівля Верховної Ради вже була оточена прихильниками Партії регіонів, які, за інформацією сайту “Українська правда” отримали за участь в мітингу по 135 грн.

Найманих мітингувальників із прапорами Партії регіонів охороняли кордони міліції та спецпідрозділу «Беркут». Опозиція розташувалася в парку біля Верховної Ради та по вулиці Грушевського, одразу навпроти будинку парламенту. Протестували проти законопроекту «Про засади мовної політики» окрім опозиції прийшли митці, громадські діячі та прості кияни.

Одразу після виступу лідера Об’єднаної опозиції Арсенія Яценюка на сцену запросили депутата Волиньради, заступника керівника волинського виборчого штабу Об’єднаної опозиції «За Батьківщину» Ігоря Гузя. Виступаючи на мітингу, він заявив, що спроба прийняти закон «Про засади мовної політики» це фактично введення другої державної мови, що суперечить Конституції України. Тому голосування за цей законопроект – це злочин. «І бандити із Партії регіонів будуть покарані за всі злочини, які вони вчинили за два роки правління Януковича! Це буде скоро. Вже восени його режим впаде!», – заявив Ігор Гузь.

На жаль міліція спробувала спровокувати мітингувальників на агресію – кілька десятків бійців «Беркута» почали виганяти людей із парку, що біля Верховної Ради. При цьому міліціонери застосовували силу та сльозогінний газ. Але провокація правоохоронців не вдалася, мітингувальники відтіснили «Беркут», внаслідок чого той мусив відступити та припинив застосовувати силу.

На мітингу було прийнято резолюцію про початок безстрокової акції на захист української мови, яка буде відбуватися не лише в Києві, а й у кожному обласному центрі до тих пір поки закон Ківалова-Колісніченка не буде відхилений.

Прес-служба депутата Волиньради Ігоря Гузя


Попередня новинаСтартувала підготовка до виборчої кампанії Об’єднаної опозиції «За Батьківщину!» у Ковелі + ФОТО Наступна новинаМовна акція: організаційні висновки