Всеукраїнська організація «Національний Альянс» та Центр регіонального розвитку «Співпраця без кордонів» розпочали кампанію «Врятувати Дмитра Дашкевича!». В рамках кампанії лідери громадських організацій, відомі музиканти, науковці, політики, громадські діячі звертатимуться до керівництва Республіки Білорусь із вимогою звільнення лідера опозиційної білоруської організації «Молодий Фронт» Дмитра Дашкевича.

Така кампанія окрім України відбувається в Польщі та Росії. До кампанії вже долучилися лідер гурту «Машина часу» Андрій Макаревич та відомий російський актор Михайло Єфремов. Першим із українців в рамках кампанії до Лукашенка звернувся депутат Волинської обласної ради, голова організації «Національний Альянс» Ігор Гузь.

Дмитро Дашкевич – лідер білоруської організації «Молодий Фронт», вже більше 10 місяців перебуває у в’язниці.

За день до президентських виборів 2010 року в Білорусі Дмитра викрали невідомі. Пізніше він був виявлений у в’язниці, де йому пред’явили звинувачення в хуліганстві (нібито Дмитро напав на випадкових перехожих). Суд, на який «потерпілі» навіть не з’явилися, засудив Дмитра до двох років ув’язнення. Для відбування покарання він був етапований в колонію в Горках.

Там відносно Дмитра застосовувалися катування. Фактично весь час перебування в Горках він провів у штрафному ізоляторі (ШІЗО). Це означає, що температура в його камері близька до нуля, всі речі (у тому числі і особистий одяг) забирають, а єдині меблі – ліжко вдень пристібають до стіни. Через холод не можна спати, не можна сидіти, не можна читати. І так кілька місяців. Протягом довгого часу до Дмитра не пускали адвоката. Коли захисник все-таки зміг пробитися в колонію, Дмитро розповів йому про нелюдські умови і заявив, що оголошує голодування, вимагаючи всього двох речей: вночі накриватися ковдрою (її теж відібрали) і читати Біблію. Але, незважаючи на обіцянку прокурорів, вимоги Дмитра виконані не були.

Зараз Дашкевич і надалі перебуває у в’язниці. Йому постійно погрожують побиттям і навіть убивством. Кількість провокацій проти нього зросла в рази: в них беруть участь як співробітники колоній і в’язниць, так і працюючі на них ув’язнені. Очевидно, робиться спроба знищити Дмитра якщо не фізично, то психічно.

Закликаємо поширити дану інформацію та долучитися до кампанії «Врятувати Дмитра Дашкевича!»

Прес-служба ВМГО «Національний Альянс»


Попередня новинаІгор Гузь вимагає зберегти культурно-просвітницький центр у Ковелі Наступна новинаПольща. Вибір між лібералами та консерваторами + ВІДЕО