Ігор Гузь, депутат Волинської обласної ради та голова Волинської обласної організації партії «За Україну!» на Колегії Волинської обласної ради закликав громадськість власними силами відкрити пам’ятник загиблим від рук польських шовіністів українцям у Сагрині (Грубешівський повіт Люблінського воєводства у Польщі).

Саме там, 9-10 березня 1944 року близько тисячі українців з числа мирного населення стали жертвами польського терору, впавши від рук вояків з Армії Крайової.

Виготовлення знаку відбулося за кошти волинського бюджету (близько 290 тис. грн) ще минулого року, а відкриття було заплановане на 14 жовтня 2009 року. До цього між Україною та Польщею відбувалися перемовини стосовно відкриття пам’ятника, де узгоджували навіть текст, який мав розміщуватися на ньому. В силу політичних подій в Україні та загибелі в 2010 році президента Польщі відкриття пам’ятного знаку було перенесене на невизначений термін.

Нинішній президент України Віктор Янукович вирішувати питання чомусь не поспішає. Голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук жодної інформації з приводу дій президента по даній ситуації не надав.

Саме тому на засіданні Колегії Волинської обласної ради Ігор Гузь закликав депутатів, духовенство та громадськість Волині власними силами зробити все можливе для відкриття Сагринського пам’ятника. Причому зробити це найближчим часом за сприяння волинської влади, небайдужих волинян та українців-холмщаків.

«Відкриття пам’ятного знаку загиблим українцям в Сагрині – справа честі для нас. Чекати коли питання на міждержавному рівні вирішуватиме Янукович означає відкласти його відкриття на невизначений термін. Причому не факт, що подія ця відбудеться. Саме тому закликаю всіх небайдужих українців, які проживають і в Україні і в Польщі, доклавши спільних зусиль, вирішити дане питання. Не зважаючи на позицію польської сторони» – зазначив Ігор Гузь, депутат Волинської обласної ради та голова Волинської обласної організації партії «За Україну!».


Попередня новинаІгор Гузь звернувся до волинської прокуратури з проханням дати оцінку діям правоохоронців Наступна новинаГолова Волинської партії «За Україну!» Ігор Гузь взяв участь у зустрічі з Любимиром Гузарем