Опозиційні фракції у Волинській облраді 5 квітня оприлюднили заяву щодо парламентської кризи в Україні. Засідання «регіоналів» поза межами будівлі ВР назвали новітнім ГКЧП. Заяву опозиції оголосив лідер фракції «Фронту змін» у Волиньраді Ігор Гузь.

Під заявою поставили підписи голова фракції «Свободи» Олександр Пирожик, фракції «Батьківщини» Роман Карпюк, «Фронту змін» Ігор Гузь і «НУ» Сергій Слабенко.

У заяві йдеться: «Події в українському парламенті 4 квітня 2013 року засвідчили, що в Україні відбувається спланована акція захоплення влади Партією регіонів та її прислужниками. Можна констатувати, що в Україні відбувся новітній ГКЧП. Режим Януковича вирішив у неконституційний спосіб захопити всю повноту влади в Україні, що можна класифікувати як спробу вчинення державного перевороту.

На це неконституційне псевдозасідання не були допущені члени лічильної комісії Верховної Ради, інакше вони підтвердили б увесь фарс цього «сходняка», адже назвати його засіданням парламенту не можна. Не допустили на нього й представників ЗМІ, щоб не дати журналістам змоги зафіксувати очевидного – у Партії регіонів немає задекларованих 240 голосів народних депутатів, їх заледве назбирується 170.

Таке засідання не має легітимності та суперечить Закону. Адже, згідно з Регламентом, сесія Верховної Ради може відбуватися тільки в приміщенні парламенту на вулиці Грушевського, 5. А всі його рішення приймаються виключно більшістю від депутатського складу, тобто 226-ма народними обранцями. Під час «сходки на Банковій» жодна з цих норм Закону не була дотримана. З таким же успіхом Партія регіонів та її васали могли би зібратися за парканом свого вождя у Межигір’ї та займатися там імітацією законотворчої діяльності. Тому всі рішення, прийняті поза стінами парламенту, є незаконними. Крім того, в таких діях провладних депутатів, на нашу думку, містяться ознаки злочину, а саме – спроба узурпувати владу.

Ми, депутати опозиційних фракцій у Волинській обласній раді, вважаємо подібні дії депутатів від Партії Регіонів, Комуністичної партії України і ряду так званих «незалежних» самовисуванців такими, що знищують парламентаризм в Україні – як найвищу форму представництва волі Нації. Це спроба «регіоналів» підпорядкувати парламент одній людині – Януковичу. Адже досі парламент залишається єдиним не підконтрольним режиму органом державної влади в Україні. Спроби режиму перетворити найвищий представницький та законодавчий орган влади в державі на дорадчий орган при Адміністрації Президента є недопустимими.

Вважаємо, що депутати, які пішли на такий заколот, мають понести відповідальність за спробу державного перевороту. Українці, волиняни мають знати, що в числі тих, хто підтримав цей антиконституційний заколот і де-факто став опорою антинародного режиму Януковича, є й народні депутати, обрані у мажоритарних округах Волинської області. Це – Сергій Мартиняк (Горохівський виборчий округ №20), Степан Івахів (Ковельський виборчий округ №21) та Ігор Єремєєв (Маневицький виборчий округ №23). Ці перевертні показали, з ким вони є насправді. Волиняни мають дати таким їхнім діям належну оцінку.

Цей заколот засвідчує глибоку системну кризу правлячого режиму. У випадку, якщо Янукович спробує легітимізувати це незаконне збіговисько, поставивши свій підпис під будь-яким незаконно ухваленим «законом», він нестиме відповідальність за фактом узурпації влади. Ми переконані, що українська Нація дасть гідну оцінку незаконним діям цих заколотників-путчистів. Гуртуймося заради Нації і Держави! Не допустімо державного перевороту та узурпації влади в Україні!»


Попередня новина«Еліта-центр» у Ковелі: прокуратура працює неефективно, – депутат Наступна новинаІгор Гузь: «Завдання опозиції– розбудити людей!» + ФОТО/ВІДЕО