22 серпня в місті Луцьку у приміщенні прес-клубу Волинської обласної ради відбулася прес-конференція по громадській кампанії «Врятуймо Світязь!», яка покликана вберегти каскад Шацьких озер та озер Ратнівського району від обміління. Ініціатором кампанії виступив депутат Волинської обласної ради Ігор Гузь.

На прес-конференції Ігор Гузь  розповів про Хотиславський кар’єр в Білорусі, де нещодавно відновився видобуток будівельного піску і крейди. Він зазначив, що основна проблема полягає у тому, що розробка кар’єру сприятиме різкому зниженню рівня грунтових вод, через що може зникнути озеро Святе, а озеро Світязь ймовірно обміліє. Під загрозою також  зникнення  і інших Шацьких озер. Це в свою чергу може призвести до зникнення багатьох видів риб, водних рослин, тварин та птиці. 

«Ключовим завданням кампанії є припинення розробки Хотиславського кар’єру. Ми хочемо вплинути на українську і білоруську владу, щоб вони негайно вжили всіх можливих заходів для порятунку Світязя та інших Шацьких озер від обміління та фактичного зникнення  з мапи України! », – зазначає депутат. 

Також розповів про заплановані акції в рамках цієї кампанії. За словами депутата в найближчий час буде ініційовано широку зустріч за участі науковців, громадських діячів, депутатів України, Польщі та Білорусі. Буде запрошено депутатів Європейського Парламенту, які готові, залучивши важелі впливу Європейських інститутів, допомогти запобігти екологічній катастрофі. Під час цих зустрічей буде спільно випрацювано механізм порятунку каскаду озер Волинського Полісся.

На прес-конференції  було запрезентовано веб-сайт громадської кампанії «Врятуємо Світязь!» http://savesvityaz.info.  До слова, на цьому сайті можна буде підписати звернення до Президента України з вимогою вплинути на керівництво Білорусі для порятунку волинських озер.

На зустрічі із журналістами був присутній Володимир Захарко

Опісля, Ігор Гузь разом із колегами депутатом Луцької міської ради Павлом Данильчуком та громадським активістом Валерієм Макаруком   поїхали до озера Світязь, де вони запланували перепливти найглибше озеро України.

Прес-служба депутата Волиньради Ігоря Гузя

 

 


Попередня новинаІгор Гузь зустрівся з матір’ю Василя Корнелюка Наступна новинаІгор Гузь переплив Світязь задля порятунку Шацьких озер + ФОТО та ВІДЕО