DSCN9155Як зробити так, аби нова реформа в Україні не перетворилася на стару проблему? Заступник голови облради Ігор Гузь, Луцький міський голова Микола Романюк, депутати міської ради, фахівці у галузі економіки, журналісти зібралися за круглим столом, аби обговорити реформу місцевого самоврядування, котра назріла навіть не сьогодні і не вчора, а ще кілька років тому.

Запросив усіх до розмови секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко. Він і розпочав зустріч.

– Місцеве самоврядування у нас, якщо порівняти з Польщею чи іншими європейськими країнами, це «самоврядування виживання», а не розвитку чи прогресу, як має бути…

Тож про те, що таке ця нова реформа і з чим її доведеться «їсти» лучанам, говорив Микола Романюк, котрий напередодні брав участь у ІІ Форумі місцевого самоврядування у Львові та був під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком і віце-прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, де також обговорювали це питання.

Проаналізуємо основні аспекти, не вникаючи у деталі.

Децентралізація влади. Як зазначив Микола Ярославович, найбільше це стосується фінансової складової. Адже нині податками, які сплачують наші підприємства, розпоряджаються у Києві. Там і визначають, скільки і на що потрібно виділити Волині і Луцьку зокрема. Якщо ж реформа вступить у дію, то 50% податків із прибутку бізнесу залишатиметься в розпорядженні місцевої громади.

Правда, міський голова не приховував: не варто думати, що після реформи одразу все стане гарно і добре. На це потрібен час. Буде багато помилок, щось не вдасться, але це цілком нормально. Ще один важливий момент: розуміння суспільства. Аби люди не боялися змін і принаймні розуміли, що відбувається, треба проводити роз’яснювальну роботу. І тут уже багато залежить від журналістів. Представників преси необхідно навчити – тоді й вони донесуть до населення чітку, конкретну й об’єктивну інформацію.

Але тут є «але». Щоб це реально відбулося, треба чималі гроші. Поки ж Україна не готова вкладати мільйони в інформаційно-роз’яснювальну роботу.

Ще одне важливе питання – ліквідація облдержадміністрацій і створення ефективно діючих виконавчих комітетів різних рівнів: базових, районних та обласних. У той же час в області має бути представник Президента, але функції його будуть обмеженими.

Правда, і тут є свої недоліки. Зокрема, як зазначив депутат міської ради Богдан Шиба, передаючи повноваження на місця, важливо не настворювати князьків, котрі не будуть підконтрольними центральним органам влади. Щоб цього не сталося, необхідно добре продумати саму систему.

Також варто переглянути функції і повноваження чиновників, значно скоротити штати, адже не секрет, що окремі повноваження у різних структурах у нас нерідко дублюються.

Микола Романюк зазначив, що в основі української реформи лежить система місцевого самоврядування Польщі, бо вона – найуспішніша у Європі.

Важливо також провести її ще до обрання нового Президента України. На цьому наголосив Сергій Григоренко. Підтримав його й Ігор Гузь. Він зауважив: якщо не ухвалити зміни до виборів Президента, то є загроза, що новий глава держави може не захотіти позбавляти себе впливу на процеси у регіонах. Крім того, на його думку, необхідно провести до кінця року й вибори до різного рівня рад, аби з початку наступного вже нові люди почали реалізовувати реформу місцевого самоврядування.

Волинська газета


Попередня новина9 травня Наступна новинаЗустріч зі Степаном Семенюком