Заклик комуніста Петра Бущика притягнути до кримінальної відповідальності луцьких «націонал-фашистів». Вимога Сергія Слабенка відставки голови облради Володимира Войтовича. Позбавлення кількох десятків громадян права оренди озер і ставків. «Пряме відношення» Юлії Тимошенко до ОУН і УПА. Звіт прокурора області Андрія Гіля про стан боротьби зі злочинністю. Звернення до Верховної Ради України щодо прирівнювання в статусі жертв нацизму і сталінізму…

Це – лише головні аспекти сесійного засідання облради, котре відбулося 8 липня. Характерна особливість – рекордно мала кількість питань порядку денного та відсутність пікетувальників біля входу.

Закликом керівника органу місцевого самоврядування Волині Володимира Войтовича «Будьте уважні!» та пропозицією працювати конструктивно й розпочалася робота сесії, на яку прибуло понад 70 депутатів.

Відведених регламентом півгодини для озвучення запитів і заяв народних обранців знову не вистачило. Хоча Сергій Слабенко («Наша Україна»), Тамара Ковальчук (Партія регіонів), Богдан Дівнич, Анатолій Грицюк, Валентина Блінова, Микола Корінчук, Людмила Кирда, Олександр Свирида (усі – «Батьківщина») і Анатолій Вітів («Свобода») своїм правом скористалися.

Говорили про особливості ухвалення рішення про ліквідацію КП «Волиньагроліс» і про роботу ліквідаційної комісії.

Про неподобства у «Волиньгазі», який не хоче безплатно встановлювати абонентам лічильники.

Про відсутність грошей на «забезпечення депутатської діяльності». Про замовлення на ремонт доріг, які отримує приватний «Луцькавтодор» і не отримує державний «Волиньавтодор».

Про звернення громади с. Лудин Володимир-Волинського р-ну з проханням виділити 162492 грн на будівництво газопроводу (люди самотужки зібрали 490000 грн).

Про захист опозиціонерів Юлії Тимошенко та Юрія Луценка від кримінального переслідування.

Про створення на базі МГ «Звірівське» Ківерцівського р-ну приватної структури, яка всупереч рішенням сільрад уже приступила до «освоєння» серцевини Національного заповідника «Цуманська пуща».

Навіть про особливості переходу членів облорганізації УТОС через територію обласної інфекційної лікарні – також поговорили.

Нарешті подебатували про випуск якимось підприємцем Мельником туалетного паперу з логотипом Волинської області та зображенням Замку Любарта… Мало того, запит Валентини Блінової переважною більшістю присутніх підтримали. А голова облдержадміністрації та керівник об’єднання депутатів облради «Нова Волинь» Борис Клімчук чи то всерйоз, чи жартома, одразу «наклав резолюцію»: «Забрати ліцензію, наказати і – вигнати з області!».

30 хв. закінчилося, а охочих виступити залишалося чимало. Володимир Войтович запропонував решту звернень колег підтримати пакетним голосуванням, що й було зроблено. Але на трибуну зайшов Ігор Гузь «За Україну!» і заявив: «Припинення публічного озвучення депутатських документів – спроба закрити рота опозиції!».

Всупереч пропозиції голови облради, Ігор Володимирович почав виступати, зіронізувавши щодо тексту своїх двох запитів (мовляв, може в одному з них закликає довічно позбавити волі Гаранта Конституції?!). Колеги спочатку намагалися припинити його промову оплесками, потім – тупотінням ніг, але ніщо не завадило депутатові від Старовижівщини реалізувати задумане, в тому числі – нагадати, що серед запрошених на «Бандерштадт» цьогоріч є й Юлія Тимошенко.

Борис Клімчук делікатно поцікавився: «А яке відношення до ОУН і УПА має Юлія Володимирівна?», на що всі почули категоричну відповідь: «Пряме!».

Був змушений Борис Петрович і озвучити позицію виконавчої влади області та облради щодо пропозиції Сергія Слабенка звернутися до Президента України та Верховної Ради України не надавати чинності закону про пенсійну реформу.

– Сергію Івановичу, дочекайтеся, коли пройде півтора року, коли займете місце у парламенті і будете творити закони! – порекомендував Борис Клімчук. – Якщо ухвалите закон, що облради матимуть право генерувати законопроекти, то честь вам і хвала!.. А зараз, нагадаю, такого права ми не маємо… Щодо пенсійної реформи. Відбувається болючий, непростий, але необхідний для держави процес реформування. Можливо, Президент України підпише законопроект, можливо – внесе зауваження, можливо, накладе вето. Наразі ми цього не знаємо. Тому коли у вашій редакції стоїть питання типу «А Баба Яга проти!», то ми в такому разі – «за»!

Якщо в багатьох попередніх виступах мало не на всіх сесіях депутати не скупилися на різні звернення до прокуратури (чи то з приводу чиєїсь злочинної бездіяльності, чи – з проводу вчинення злочинів), то після звіту прокурора області Андрія Гіля запитань пролунало небагато, але більшість з них глобальними не були.

Анатолій Вітів хотів почути правову оцінку дій Володимира Войтовича, звинувативши Володимира Івановича в порушенні регламенту. Андрій Іванович пояснив: оцінювати керівника представницької гілки влади йому негоже хоча б з етичної точки зору. І не треба прокурора області примушувати бути «ревізором діяльності депутатів на сесійних засіданнях».

А от щодо протиправної діяльності Володимир-Волинського цукрового заводу, зростання злочинності в Іваничівському р-ні, протидії корупції, то Андрій Гіль дав чіткі та вичерпні відповіді.

Вирішивши правові колізії, пов’язані з орендою водойм на Волині, депутати плавно перейшли до інших питань. Серед них – передача цілісного майнового комплексу колишнього військового містечка №583 в с. Уляники Рожищенського р-ну. Варто нагадати, що територія колишньої військової частини Ракетних військ стратегічного призначення СССР майже 20 років не має належного господаря. Вирішили передати об’єкт у власність громади району, проте Анатолій Вітів висловив сумнів у доцільності такого кроку. Голова райради Андрій Музичук пообіцяв, що серед 60 депутатів райради є чимало «світлих голів», і вони краще, ніж обласні депутати, зможуть розпорядитися цим майном, яке й отримали після голосування.

Передостаннім пунктом порядку денного стала підтримка звернення Львівської облради щодо внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні». Його суть: прирівняти за статусом і пільгами жертв нацизму та сталінізму.

Борис Клімчук запропонував колегам вилучити з тексту таке речення: «Не слід іти на повідку в комуністів, в яких – антигуманна, антиукраїнська ідеологія, які постійно ділять людей якщо не за класовим, то за расовим принципом, як не територіально, то на «своїх» і «чужих».

Пропозицію підтримали, враховуючи, що головні постулати заяви збережено: «Жертви нацистських переслідувань нічим не відрізняються від жертв сталінських переслідувань. Досягти успіхів у державному будівництві можна лише миром і злагодою, гуманним ставленням до всіх громадян України».

Але щойно більшістю голосів було ухвалене це рішення, як полум’я взаємних звинувачень розрослося з новою силою. Ігор Гузь висловив припущення, що голова облради Володимир Войтович «перетворив нашу сесію на незаконне зборище», і вона «стає театром одного актора». Тому пригрозив: «Якщо не зважите на зауваження, то будемо ставити на одну з наступних сесій питання про недовіру голови облради».

Депутат Тамара Ковальчук не тільки підтримала роботу Володимира Войтовича на посаді голови облради (до речі, це зробила саме представниця Партії регіонів, проте промовчали всі присутні однопартійці Володимира Івановича з Народної Партії! – авт.), але й закликала Ігоря Гузя (який годиться їй у діти чи онуки) поводитися чемно і не кричати в залі. На що Євген Мельник («Свобода») попросив не ділити депутатів на дітей, онуків, матерів чи бабусь, а Сергій Слабенко, не чекаючи, доки зберуться підписи третини депутатів облради для скликання позачергової сесії, уже заявив: опозиція вимагатиме відставки Володимира Войтовича!

Нарешті перший секретар обкому КПУ, депутат облради Петро Бущик виступив із текстом рішенням розширеного бюро, де заявив, що на Волині безкарно діють «так звані патріоти з хворобливою уявою», «оп’янілі від безкарності» «луцькі націонал-фашисти». Саме нацальянсівцям, на думку депутата, й належать написи на луцьких будинках, котрі закликають до національної та расової дискримінації, а тому звернувся до силовиків, щоб ті «притягнули до відповідальності не тільки рядових виконавців, але й організаторів».

Ігор Гузь, у город котрого полетіла ця каменюка, виправдався: уже в ЗМІ заявив про причетність своєї організації до цієї провокації, а 6 липня навіть написав відповідну заяву в облпрокуратуру…

Гімн України, яким завершилася чергова сесія, закінчив її роботу на мажорній ноті. Є надія, що депутати, відпочивши під час «літнього міжсезоння», справді почнуть активніше працювати в міжсесійний період, а не тоді, коли їхню поведінку в «прямому ефірі» транслюють телеканали? В усякому випадку, до цього й закликав Борис Клімчук.

Роман Устимчук, “Волинська газета”


Попередня новинаДепутатські суперечки закінчилися результативно Наступна новинаУ Луцку абмяркуюць супрацоўніцтва Брэстчыны і Валыні (Аудіо)