Чергова п’ята сесія обласної ради розглянула чимало питань стосовно економічного розвитку області і попри очікування чимало питань депутати обговорювали дуже бурхливо. Усього на сесію було внесено вісімнадцять питань, хоча зазвичай їх буває більше тридцяти. На самому початку голова обласної ради оголосив про створення депутатської групи «Полісся», куди увійшло п’ять депутатів (уповноважений – Ігор Гузь).

Відтак розглянули депутатські запити та запитання. Сергій Слабенко запитав, чому не отримав вчасно інформації щодо ліквідації підприємства «Волиньагроліс». На це голова обласної державної адміністрації Борис Климчук запевнив, що інформацію депутату було надіслано із затримкою всього на один день. Богдан Дівнич цікавився, чи прокуратура області збирається дати правову оцінку розпорядженню голови облдержадміністрації щодо того ж «Волиньагролісу» та чому при перерозподілі бюджету області не враховується рішення облради про депутатські фонди. Сергій Іванюк (ВО «Батьківщина») питав, коли можна буде відремонтувати дорогу до сіл Федорівка та Заріччя Володимир-Волинського району. Запитання Анатолія Грицюка стосувалося лісу, мовляв, чому Звірівське мисливське господарство відмовляється від 8,32 тисячі гектарів лісових угідь в самісінькому центрі національного парку «Цуманська пуща» на користь приватного підприємства. Були озвучені й інші запити та запитання: щодо формування тарифів на газ для населення, щодо використання торгової марки «Волинь» при виготовленні туалетного паперу тощо.
Відведеного регламентом часу для виголошення усіх депутатських запитів і запитань знову не вистачило. Тоді голова обласної ради запропонував підтримати усі заявлені до виголошення запити, не заслуховуючи їх. Така пропозиція викликала шквал протестів опозиційних депутатів. На їхню думку, це була спроба закрити їм рота і не дати можливості виступити. Володимир Войтович переконував, що це не так і поставив на голосування решту депутатських запитів, які й були підтримані. З цим не погодився Ігор Гузь, який вийшов до трибуни і почав зачитувати свій запит.
У такій какофонії депутати почали приймати порядок денний. Інформацію Ігоря Гузя та й слова Володимира Войтовича подекуди годі було почути, бо деякі провладні депутати та запрошені галасували та тупотіли ногами. Хоча деякі зауваження пана Гузя дуже вагомі.
І справді, як можна голосувати за запити, навіть тема яких не озвучувалася? Те, що волинські депутати успішно перейняли досвід Верховної Ради і справно голосують за себе і «за того хлопця» – відомо всім, хіба крім керівництва облради. Проте, бачиться, у дечому навіть перевершили колег. Може, і питання не варто озвучувати? Все буде гладко, а депутати не витрачатимуть зайвого часу.
Намагання Сергія Слабенка внести на розгляд сесії питання про пенсійну реформу не увінчалися успіхом, але поновили дискусії щодо повноважень обласної ради та її голови.
- На наших очах руйнується обласна рада, – Богдан Дівнич був категоричним. – По-перше, ми маємо право приймати звернення від фракцій. По-друге, нас позбавляють права негайно реагувати на події, які відбуваються в країні. По-третє, голова облдержадміністрації заявив, що ми не маємо права звертатися до вищих органів державної влади – це взагалі абсурд. Робиться те, що було коли тільки прийшла ця влада. Голова обласної ради повністю йде у руслі політики голови обласної державної адміністрації – це неприпустимо.
Врешті депутати перейшли до розгляду першого питання – про внесення змін до обласного бюджету. Було висловлено чимало зауважень. Скажімо, Борис Загрева, який зауважив, що було б добре залучити до співфінансування ремонту комунальних доріг власників великовагових автомобілів, які чимало й руйнують покриття. Проте дискусії щодо бюджетних коштів були коротші і конструктивніші. Затим депутати затвердили запропоновані зміни. Зокрема, було виділено 213 тисяч гривень на здешевлення штучного осіменіння в особистих селянських господарствах, 50 тисяч гривень на виготовлення технічної документації на реконструкцію приміщення під Музей етнографії та народних промислів Волині, 528 тисяч гривень на добудову перинатального центру в Луцьку, 150 тисяч гривень на добудову школи в селі Гряди Іваничівського району, 280 тисяч гривень на реконструкцію бокового входу в приміщення обласної ради. Останнє, до речі, здійснюється здебільшого за рахунок позабюджетних коштів. Бюджетні видатки, за словами Бориса Климчука, становлять третину або й менше. Отож, нові гранітні сходи для можновладців потягнули приблизно на мільйон гривень.
Потім сесія заслухала інформацію прокурора області Андрія Гіля про стан законності, заходів щодо її зміцнення та результати діяльності на території області за перше півріччя цього року. Бурхливо обговорювали і питання надання в оренду водних об’єктів. Валентина Блінова (ВО «Батьківщина») запропонувала відхилити це питання, але її не підтримали. Ще більше обговорення прогнозовано викликало питання скасування рішень обласної ради щодо оренди ставків та озер. Вже неодноразово йшлося про те, що ряд орендарів протягом кількох років навіть не уклали договорів, не кажучи вже про дотримання умов оренди. Тому на розгляд сесії представили 18 підприємців, з якими пропонувалося розірвати договори. Дискусії щодо доцільності такого кроку були хоч і гарячі, але хоча б стосувалися питання і не виходили за рамки регламенту. Серед інших пропонувалося розірвати договір з Олегом Поліщуком, який орендує ставок на території Холоневичівської сільради Горохівського району.
- Цей підприємець надав мені документи, які підтверджують правильність оформлення договірних відносин, – заявив Віктор Коротун (ВО «Батьківщина») і навів перелік документів: завірений договір, довідку про сплату податків, дозвіл на спуск води. – Виникає запитання: чому це питання було знову внесено на розгляд, якщо його вже розглядали на минулій сесії, у ньому розбирався особисто перший заступник голови обласної ради Олександр Башкаленко і пропонував зняти всі претензії до Поліщука?
- Прошу підтримати пропозицію депутата Коротуна і поставити крапку в цій справі, – втрутився в обговорення голова обласної державної адміністрації Борис Климчук.
Зрештою, депутати підтримали пропозицію і виключили пана Поліщука зі списку підприємців-порушників. А з рештою договори розірвали. Решта питань вже не викликали надто гарячих суперечок і були підтримані депутатами.
Взагалі цього разу опозиції та провладній більшості важко було порозумітися. Перша почала намагатися приліпити політичні звернення у формі правок до першого-ліпшого запитання або заперечувала все, що пропонувала більшість (скажімо, Сергій Слабенко навіть пропонував прийняти протест волинського міжрайонного природоохоронного прокурора, який рада все-таки відхилила). Провладна більшість у свою чергу усіма способами не допускала навіть постановки на голосування питань, хоч якось наближених до політики.

НА ЩО ДЕПУТАТИ СПРЯМУВАЛИ КОШТИ:

Зменшили асигнування на будівництво перинатального центру в Луцьку на
1,42 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ

За рахунок цього збільшили видатки на капітальний ремонт драмтеатру імені Т.Г.Шевченка -
975 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Реконструкцію бокового входу приміщення обласної ради -
280 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Капітальний ремонт елементів благоустрою Київського майдану -
170 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Сергій Наумук, “Волинь”


Попередня новинаГузь: "Обласна рада повинна висловити недовіру Войтовичу" Наступна новина«Всяка тримає свій ум голова...»