16 серпня в місті Луцьку під стінами Волинської обласної державної адміністрації відбулася акція «Геть молочну мафію!», яку зініціював депутат Волиньради Ігор Гузь за дорученням селян Шацького, Ратнівського, Старовижівського, Ковельського, Рожищенського районів.

Напередодні до Ігоря Гузя звернулися мешканці цих районів з  інформацією про те, що їм досі не виплачують гроші за здане молоко. На сьогодні борг перед селянами склав понад 5 млн. грн. Основні боржники – ПрАТ «Ратнівський молокозавод», ПАТ «Рожищенський сирзавод» та  ПАТ «Ковельмолоко». Останній лише за червень та липень боргує селянам майже 1,5 мільйонів гривень.

Людям боргують кошти ще з січня цього року. Для того, щоб домогтися справедливості та привернути увагу до цієї проблеми селяни вже проводили кілька акцій, включаючи перекриття дороги в селищі Ратне, проте ні підприємства-боржники, ні влада нічого не зробила для того, щоб розрахуватися із селянами. Тому люди вирішили їхати в обласний центр, аби їх нарешті було почуто. До слова, саме в цей день кількома годинами раніше заготівельники молока пікетували Ратнівську районну державну адміністрацію з вимогою повернути «молочні» кошти, проте ні голова райдержадміністрації, ні представники підприємств-боржників до людей не вийшли.

 На акцію «Геть молочну мафію!» до Луцька приїхали більше 150 селян із Ковельського, Ратнівського, Старовижівського та Рожищенського районів. На цей раз, люди спробували зустрітися безпосередньо із головою облдержадміністрації Борисом Клімчуком, тому після короткого мітингу на Київському майдані селяни рушили в будівлю адміністрації. Пікетувальників зустрів начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко та представники заводів-заготівельників – ПрАТ «Ратнівський молокозавод» та  ПАТ «Ковельмолоко», проте селяни вимагали зустрічі безпосередньо із Борисом Клімчуком. Не маючи змоги опиратися вимогам присутніх, пан Горбенко пішов кликати свого начальника, який за кілька хвилин з’явився.

Присутні зустріли губернатора криками «Ганьба!». Ігор Гузь звернувся до Бориса Клімчука з вимогою втрутитися в ситуацію, яка загрожує знищенню волинського села.

«Борисе Петровичу, я констатую факт – влада кинула селян напризволяще. Понад півроку їм не виплачуються кошти за здане молоко. А ці гроші це чи не єдиний заробіток, який є у волинського селянина. Я вимагаю Вас втрутитися в ситуацію і вплинути на нечесних бізнесменів, які обдурюють народ», – закликав Ігор Гузь.

Крім того, на думку депутата, яку підтримали усі присутні, влада повинна зобов’язати молокопереробників укладати  договори між заготівельниками та селянами-виробниками молока, тому що на сьогодні «де юре» немає підтвердження факту про заборгованість перед селянами.

Депутат Ігор Гузь висловив жаль, що на зустрічі немає представників правоохоронних органів: «Я не розумію, чому прокуратура не порушила кримінальні справи проти цих підприємств, які безпідставно не виплачують селянами гроші за здане молоко».

Ігор Гузь разом із селянами висунули ультиматум Борису Клімчуку – якщо молокопереробні підприємства найближчим часом не покриють борги перед селянами, то відбудеться третя масштабна акції, під час якої буде перекрито міжнародну автомобільну трасу сполученням Варшава – Київ та залізничні колії. «Нас почує вся Україна і Янукович у своєму Межигір’ї і Азаров і вся країна!», – заявив депутат.

Віктор Лук’янчук, голова Асоціації фермерів Волині, який також приїхав в Луцьк із протестуючими, зазначив, що є ще одна вимога до влади – потрібно  підвищити закупівельні ціни на молоко. «Молоко здають по гривні вісімдесят за літр, а ми порахували, скільки  в середньому селянин витрачає коштів, щоб утримати одну корову  - мінімум 6 тисяч гривень. Тому вважаємо, що ціна повинна складати 3 гривні за 1 літр молока», – пояснив Лук’янчук.

Борис Клімчук неохоче погодився зі всіма вимогами протестувальників, проте пообіцяв селянам найближчим часом вирішити всі підняті питання.

 

Прес-служба депутата Волиньради Ігоря Гузя


Попередня новинаІгор Гузь став на захист 89-ти сімей в селищі Ратне + ФОТО Наступна новинаІгор Гузь побував на Дні селищ у Любитові та Дроздні + ФОТО