У четвер, 21 червня, Волинська обласна рада, після довгих дискусій та блокування опозицією трибуни, врешті решт прийняла рішення звернутися до президента Януковича із вимогою заветувати законопроект «Про засади державної мовної політики» в разі його прийняття у Верховній Раді.

На розгляд депутатів було представлено проект звернення, підготовлений депутатом від фракції «Свобода», який одностайно підтримували депутатські фракції «Фронт Змін» та «Батьківщина». Проте депутати-регіонали висловили думку, що документ може образити президента Януковича і запропонували внести суттєві зміни в текст звернення.

«Зміни, які запропонувала партія влади повністю змінювали би суть та тональність звернення опозиції, перетворювали його на черговий лист із декларативними тезами, які ні до чого не зобов’язували адресата – главу держави, – підкреслив керівник фракції «Фронт Змін» в облраді Ігор Гузь. – Таким чином Партія регіонів хотіла показати волинянам, що вона, нібито, за українську мову, але фактично їх метою було саботувати «мовне» звернення обласної ради».

Ігор Гузь зауважив, що опозиційні депутати вимагали проголосувати звернення в цілому, в такому вигляді, як воно було запропоновано опозицією. Проте голова обласної ради відмовився ставити його на голосування і продовжив приймати правки, які подавали депутати від провладної більшості.

«Розгорілася дискусія між головою облради та депутатами, під час якої кілька десятків депутатів від опозиції заблокували трибуну та президію ради, зокрема, представники «Фронту Змін», «Батьківщини», «Свободи», – зазначив Ігор Гузь. – В цей час люди, які в перерві зайшли до приміщення облради почали скандувати «Банду – геть!», в руках вони тримали плакати «Захисти українську мову!».

Врешті решт голова облради погодився поставити на голосування звернення підготовлене опозицією із незначними правками, після чого опозиційні депутати розблокували трибуну.

Із 63-ох присутніх в залі депутатів, за звернення до президента із вимогою ветувати законопроект «Про засади державної мовної політики» у разі його прийняття Верховною Радою проголосувало 56 народних обранців.


Попередня новинаГузь каже, що владці «викручують людям руки» Наступна новинаІгор Гузь відвідав Ратнівщину для обговорення програми Об’єднаної опозиції та зустрічі з громадами сіл Кортеліси та Самари + ФОТО