Сьогодні вдалося побувати у Локачах, Турійську та Горохові.

Так от сесія Горохівської районної ради, це ще та «пісня». Партія регіонів на чолі з головою РДА Жанною Савчук намагалась перебрати на себе управління комунальним майном і позбавити цього права депутатів районної ради, при чому руками/рішенням самих депутатів. Для підтримки своїх районних колег, на сесію завітав заступник голови ОДА Олександр Курилюк. Як то кажуть з нашого боку, був я та голова волинського осередку ВО «Свобода» Анатолій Вітів.

Взагалі атмосфера на сесійному засіданні справила гнітюче враження. Як в кращих радянських традиціях, мінімум обговорень та протиріч, швидко голосуємо та розходимося. Брав участь у не одній сесії Старовижівської райради і це небо і земля. На Поліссі і дискусії жорсткі та аргументовані і запитів та звернень значно більше та й взагалі активність б’є через край.

Звіт голови РДА, який тривав близько 50 хвилин прийняли абсолютною більшістю. Напевне тільки декілька депутатів утримались. Ми з Вітівим просиділи всю сесію, чекаючи питання передачі управління комунальним майном і коли це питання обговорили, власне депутати райради, попросили слова в якому нам було відмовлено. Аргумент залізний: «Ми надаємо слово тільки депутатам облради обраним по Горохівському району і не треба нас тут вчити ми і так все знаємо». Але хто добре знає мене та Вітіва, такого б не робив би, бо ми в такі ігри гратися не будемо і доб’ємося нашого законного права на виступ. Так власне і сталося, незважаючи на крики та шум у залі, який створювали регіонали і сателіти та спробу перекричати нас у виконанні голови Горохівської райради та РДА.

Слів ми звичайно не підбирали, згадали і Януковича і Межигір’я і «покращення життя вже сьогодні». І тут сталося диво, по суті контрольована ситуація, перетворилася для регіоналів у неприхований спротив. Два рази голосували по цьому питанню і два рази набирали рівно 40 голосів з 80 депутатів райради. Рішення прийнято не було.

Треба було бачити обличчя Жанни Савчук. Почервонівше, чи то пак, посіріле від гніву. А як вона хотіла вислужитись перед Клімчуком, показавши, що саме її район виконав партзавдання по узурпації прав місцевого самоврядування першим. Отримала облизня!

Висновок з цієї ситуації простий. Не все так погано у нашому опозиційному домі. Лідерам партій, депутатам обласної ради треба частіше бути присутніми на сесіях районних та міських рад. Треба менше сидіти у кріслах, треба йти у народ. До своїх же колег у райони і бити владу скрізь, а не тільки сидячи у Луцьку.

Якщо дане питання знову виноситимуть на сесію то думаю, наступного разу до Горохова приїде значно більший десант опозиції.

p.s. Приємно, що після сесії до мене підійшли з десяток бютівців та свободівців і подякували за приїзд. Кажуть, що давно тут такої заруби не було.

p.p.s. Жанно Євгенівно, знаю, що Ви прочитаєте цей текст! Будьте простішими і до Вас потягнуться люди, а інакше за трохи з Вами зроблять те, що Ви робили з екс-головою РДА паном Горбенком у пам’ятному 2004 році…

І ще. Персональний склад Горохівської районної ради:

ВО “Батьківщина” 24
Партія регіонів 16
Народна партія 12
ВО “Свобода” 8
“Наша Україна” 7
Єдиний Центр 6
“Сильна Україна” 4
“Фронт Змін” 2
Українська республіканська партія “Собор” 1

Всього: 80 депутатів.

Виступ Ігоря Гузя на сесії Горохівської районної ради.


Попередня новинаОпозиція vs влада Наступна новинаІгор Гузь: "У Горохові Партії регіонів не дали прав на комунальне майно!"+ВІДЕО