DSC_8042w20 травня відбулася мирна акція протесту мешканців, що страждають від незаконної забудови, сильних запахів та шуму двигунів витяжної системи закладів на вулиці Кравчука, 48. Ініціатором акції виступив депутат обласної ради Ігор Гузь та жителі будинку.

  Немало запитань викликає те, яким чином ці будівлі прийняли в експлуатацію. Адже першопочатково, кажуть лучани, цільове призначення будівель було – торгові приміщення промислових товарів, але аж ніяк не заклади харчування.

Нагадаємо, мешканці під’їзду будинку на вулиці Кравчука,48 протестують проти свавілля сусіда-забудовника. Вони розповідають, що більше семи років не можуть добитися правди у владних кабінетах. Зі слів лучан, документи, які вони назбирали за кілька років переписки з різноманітними органами влади, свідчать, що забудовник відверто порушує законодавство, самовільно змінив цільове призначення будівлі та порушує спокій лучан.

Голова ОСББ Валентина Юревич розповідає, що в дворі стоїть постійний гул від витяжок, запах з кухонь кількох закладів харчування, а на даху, на літній терасі, одного з кафе до пізньої ночі грає музика, сидять відвідувачі, а часом і вікна лучан фотографують.

 Скільки разів люди не зверталися до місцевої влади – жодної адекватної відповіді. Єдине, що вдалося досягти – дискотеки на даху припинилися. А ще вони мають висновок санстанції про те, що заклади порушують санітарні норми.

Вчора, 20 травня, відбулася зустріч мешканців будинку з представниками влади Луцької міської та обласної ради, й уповноваженим представником забудовника. Чимало претензій у лучан накопилося до міської влади. Кажуть, скільки разів вони не приходили – ніхто їх не чує. Всі надсилають відписки, і начебто ніхто ні за що не відповідає. Натомість заступник міського голови Тарас Яковлев каже, що міська рада зробила все, що могла – обмежила час роботи закладу до 22 години, який заважав людям.

 Немало запитань викликає те, яким чином ці будівлі прийняли в експлуатацію. Адже першопочатково, кажуть вони, цільове призначення будівель було – торгові приміщення промислових товарів, але аж ніяк не заклади харчування.

Зверталися лучани й до прокуратури. По тому кондиціонери, які гуділи на все подвір’я, прибрали. Та життя людей і досі труять витяжки – від запахів з піцерії та пекарні діти хворіють алергією.

Ще лучан цікавить, чому силовий кабель до будівель протягнений через підвал багатоповерхівки. Кабель просто висить і хто власник – начебто невідомо. Мешканці кажуть, не знайдуться відповідальні – відімкнуть рубильника та й усе. Та й «пейзаж» із вікон не надто радує.

DSC_8026ww

Представник забудовника О.І. Хомича – адвокат Сергій Величко запевняє, що все збудоване без порушень, а за будівлі відповідає не власник, а орендарі. У тих, переконує він, немає жодної скарги від сусідів. А збудоване і здане в експлуатацію все чесно і в рамках закону.

 Присутні місцеві представники влади пообіцяли розібратися в конфлікті. Зокрема, депутат міської ради Андрій Осіпов, який прийшов на зустріч, запропонував під час наступного засідання міськвиконкому винести проект рішення про обмеження роботи закладу до 20 години. А ще, посилаючись на свій адвокатський досвід, переконує, що допоможе юридично досягти перемоги в спорі.

 Своєю чергою, заступник голови обласної ради Ігор Гузь запропонував зібрати круглий стіл з усіма фігурантами конфлікту. Окрім чиновників з Луцькради, представників власника запросять і Інспекцію держархбудконтролю, Волиньобленерго, санстанції та УМВС. Якщо ж законні методи не подіють – не виключено, зауважив Ігор Гузь, що прийдуть чоловіки у масках, демонтують нелегальні труби – та й буде по всьому.

DSC_8031ww

 Лучани також розповідають, що заклади порушують режим роботи – на терасі часто відвідувачі є й о 12 ночі, і пізніше. Тож, своєю чергою, Тарас Яковлев пообіцяв, що наряди міліції навідуватимуться чи не щодня до закладу, аби пересвідчитися, чи дотримується заклад режиму роботи.

До слова, мешканці будинку розповідають, що свого часу до них у двір навіть не могла заїхати пожежна машина, коли горіло одне із авто – такий незручний проїзд.

DSC_8033ww

 Учасники зібрання поговорили та й розійшлися. Поки – до четверга, адже на четвер, 22 травня, лучанам пообіцяли зібрати робочу нараду з усіма учасниками конфлікту. Однак не всі мешканці вірять у те, що вдасться законно хоча б чогось досягти, адже семилітня боротьба і переписка ні до чого не привела. Тож, вони не виключають, що в дворі можуть з’явитися месники в масках.

DSC_8042w (1)

 

Волинські новини


Попередня новинаЗустріч із силовиками Наступна новинаПісля сьогоднішніх трагічних подій...