На Волині вперше відбулось подібне дійство. 22 вересня в Луцьку на території Центрального парку культури та відпочинку імені Лесі Українки тривав восьмигодинний рок-концерт, на якому виступили один український та вісім білоруських гуртів. Відбувався захід під патронатом Луцької міської ради.

Привітав білорусів на волинській землі депутат Волинської обласної ради, лідер молодіжної організації «Національний Альянс» Ігор Гузь. Він висловив свою підтримку та солідарність білоруському народу, пригадав події двохрічної давнини, коли він разом з колегами був депортований з Білорусі за участь у мітингу білоруської опозиції під час акції «Чорнобильський шлях».

У фестивалі взяло участь близько двох тисяч людей. Проведення заходу супроводжувалось значними труднощами для організаторів: автобуси з гостями фестивалю з білоруської сторони затримували при виїзді з Білорусі омонівці, людям доводилось добиратись до місця проведення фесту автостопом або на електричках, митники та прикордонники годинами не давали дозволу музикантам перетнути кордон. Але, незважаючи на всі ці перешкоди, музичне свято свободи все ж таки відбулося.

Усі дев’ять колективів, які виступали на фесті радо сприймались публікою. Білорусь представляли як зірки, так і більш молоді покоління музикантів: Krama, ULIS, Neuro Dubel, Indiga, :В:N:, Tav. Mauzer, “Сьцяна”, Znich. Київський гурт «Тінь Сонця» виконав декілька пісень білоруською мовою, що неабияк порадувало приїжджих на фест білорусів.

Мета фестивалю – звернення уваги на те, що музиканти мають право на свободу творчості, акцентування на праві кожної людини слухати свою улюблену музику, незалежно від того, яку думку про це має влада.

Фестиваль «Право бути вільним» було вирішено провести в Україні тому, що проведення подібного заходу в Білорусі сьогодні неможливо через участь у ньому заборонених білоруських рок-гуртів. В Україні ж провести фест простіше ще й тому, що білорусам не потрібна віза для в’їзду до країни.

Ініціатор проведення фесту – «Беларуская Музычная Альтэрнатыва». Партнери: студентська ініціатива «СтудФармат» і «Эўрапейскае радыё для Беларусі».

Ірина КАЧАН


Попередня новинаІгор Гузь: Головне у молодіжній політиці – патріотичне виховання Наступна новинаІгор Гузь: Сучасна армія повинна бути професійною