В середу 18 липня відбулася чергова сесія Шацької районної ради, під час якої депутати не змогли прийняти рішення про звернення до Президента Януковича із закликом захистити українську мову.

 На розгляд сесії одним із питань порядку денного було запропоновано депутатам звернутися до Президента України та закликати його ветувати закон № 9073 «Про засади державної мовної політики». Нагадаємо, що відповідно до цього сумнозвісного закону в Україні фактично може бути введена друга державна мова – російська. А українська, як рідна мова більшості українців, за кілька десятків років може взагалі зникнути.

На сесії зареєструвалися 25 депутатів із 36, також був присутній депутат Волинської обласної ради, заступник керівника виборчого штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Ігор Гузь.

Під час обговорення «мовного» питання виступив Ігор Гузь і зазначив, що і в обласній раді і в ряді районних та міських радах депутати різко засудили прийняття у Верховній Раді цього ганебного закону. За словами депутата, закон суперечить Конституції України, а також його втілення в життя коштуватиме бюджету 17 млрд. гривень, які краще направити на соціальні виплати пенсіонерам, чорнобильцям або вкласти їх в розвиток села.

«Цим законом влада фактично відбирає мову у кожного українця. Тому Шацька районна рада, яка представляє інтереси шачан, для яких рідною була і є українська мова, має однозначно сказати своє слово проти «мовного» закону, який прийнятий у парламенті», – заявив Ігор Гузь.

Проте, незважаючи на те, що звернення до Президента було дуже толерантне, виважене та неполітичне за нього проголосувало лише 9 обранців із 25-ти присутніх. Не допомогло і переголосування. З другої спроби рішення так і не набрало більшості голосів депутатів районної ради.

«Це сором і ганьба, коли на Волині деякі депутати остерігаються висловити свою думку і бояться захистити свою рідну мову. Тоді чиї ж вони представляють інтереси – жителів району, чи Ківалова-Колісніченка?», – заявив депутат Волинської обласної ради Ігор Гузь.


Попередня новинаНародний депутат Геннадій Москаль пообіцяв допомогти відновити дільничну лікарню у селі Велемче Наступна новинаАндрій Парубій: «Таких як Ігор Гузь не вистачає у Верховній Раді»