Засідання 17 позачергової  сесії Ратнівської районної ради шостого скликання відбулося 28 серпня. На сесію прибули 31 депутат з 48. Крім місцевих депутатів на сесії був присутній Ігор Гузь, депутат Волинської обласної ради, єдиний кандидат у народні депутати від Об’єднаної опозиції «Батьківщина».

Головним питанням, до обговорення якого активно долучилися депутати районної ради, було ухвалення звернення до Президента України Віктора Януковича «Про позицію Ратнівської районної ради щодо державної мовної політики», по якому доповідав  голова депутатської групи «За демократичну Ратнівщину», депутат від ВО «Батьківщина» Бірук Віталій.

Більшість депутатів Ратнівської районної ради були не згідні із законопроектом «Про засади державної мовної політики» і прагнули прийняти рішення, про те, що на території Ратнівської районної ради не діятиме антиконституційний закон.

«Вважаю, що законопроект «Про засади державної мовної політики» є неякісним. Він породжуватиме багато суперечок і створюватиме зайве навантаження на правову систему України», – заявив Віталій Бірук.

Зокрема, у зверненні йдеться: «Підписання Головою Верховної Ради України  Литвином В.М. та Президентом України Віктором Януковичем, на нашу думку, антиконституційного законопроекту Ківалова-Колісніченка про засади державної мовної політики, прийнятого з порушенням усіх правових норм, стало ще одним кричущим фактом антиукраїнської зрадницької політики правлячого режиму… Спираючись на ст. 10 Конституції України, заявляємо, що єдиною державною мовою в нашій країні є і буде українська, тому на території Ратнівської районної ради не діятиме антиконституційний закон «Про засади державної мовної політики»…Ратнівська районна рада звертається до жителів району із закликом винести жорсткий вирок усій правлячій колоніально-олігархічній владі, яка системно й послідовно знищує душу народу, плює на його історію, глумиться над пам’яттю його предків і наживається за його рахунок. Голос відданий за п’яту колону Кремля – Партію регіонів і її явних чи прихованих союзників – є голосом, відданим у домовину України».

Такі формулювання на кшталт «злочинна влада», «правляча хунта», «антиконституційне рішення» вирішили вилучити з тексту, хоча з цього приводу була критика, мовляв, звернення втратить свій «характер».

Після тривалого обговорення питання, Ратнівська районна рада прийняла  рішення –  проголосували «за» усі присутні депутати.

 На сесії слово взяв Ігор Гузь. Він подякував ратнівським депутатам за активну роботу під час сесії щодо вирішення такого важливого питання, і головне  – за правильно прийняте рішення.

  «Слідкую за Ратнівською районною радою, і вважаю, що вона є найсміливішою зі всіх рад області. На відміну від моїх колег-депутатів обласної ради, у вас є позиція. Волинська обласна рада збиралася двічі по даному питанні, дати своєї оцінки вона не змогла. Колеги, від вашого кроку дуже багато депутатів районних і міських рад почуватимуться вільніше. Тому хтось мав  задекларувати чітку позицію – це зробили ви. Тому прошу вас і надалі тримати чітку позицію щодо захисту української мови», – сказав  Ігор Гузь.


Прес-служба депутата Волиньради Ігоря Гузя


Попередня новинаУ Смідині відсвяткували День села + ФОТО Наступна новина«Бажаю учням здобувати якісні знання у новій відремонтованій школі», – Ігор Гузь + ФОТО