Ось вже другу добу триває голодування кандидата у нардепи від опозиції Ігоря Гузя проти фальсифікацій та порушень виборчого процесу у 21 виборчому окрузі. Кандидат зі своїми однодумцями розпочали “голодний” протест увечері 29 жовтня просто у приміщенні, де працює ОВК у Ковелі. Але тоді ж увечері їх силою випхали із приміщення, тому що ОВК припинила свою робота вночі.  Опозиціонери постійно перебувають у приміщенні засідань окружної комісії і подали до комісії кілька десятків заяв. Лише сьогодні ОВК розпочала їх розглядати – про це Ігор Гузь повідомив на сторінці у Фейсбук. Про деталі та перебіг протесту портал “Четверта влада” розпитав у самого кандидата.

- Ігоре, скільки людей голодує із вами?

- Шестеро. Це активісти нашого виборчого штабу.

- Чому ви обрали такий спосіб протесту?

- Тому що підрахунок голосів закінчується, а ОВК навіть не приступила до розгляду жодної моєї заяви з тридцяти, які я подав.

- Які порушення ви виявили? Назвіть конкретні факти.

- У скаргах багато спостерігачів вказали конкретні дільниці, де була спроба і де було здійснено перекладення бюлетенів з одної пачки на іншу, тобто з Гузя на Івахіва. Другий момент, яким ми наразі займаємось, – це село Яревище, де спостерігача від партії “Свобода” позбавили можливості знаходитись на території дільниці. І таких от дрібних речей є багато, тому ми вимагаємо перерахунку голосів на багатьох дільницях.

- А що вам відповідає голова ОВК?

- Що це їхня справа і вони будуть вирішувати. Це дуже складна людина. Він грубо і нетолерантно спілкується зі спостерігачами, з кандидатами. На мої питання “чому”  він відповідає – тому що ми так хочемо. Наприклад ми зараз подали до суду через те, що не може бути перерва у роботі комісії. Адже цілу ніч біля документації жоден член комісії не залишався, тільки працівники міліції – і бюлетені були без нагляду. І приймали ці бюлетені із величезними порушеннями – ящики були не опломбовані відповідно невідомо, що з ними робили. На моє запитання до працівників міліції щодо цього – відповіді немає. Тому у нас є великі підозри щодо цього.

- Чи бачили ви під час засідань ОВК Степана Івахіва чи людей із його штабу?

- Присутні люди із його штабу. Вони сидять разом: представники штабу Івахіва, Кононовича та Байцима. Це ще раз підтверджує, що Байцим і Кононович – технічні кандидати. Вони перебувають у приміщенні залу, де засідає комісія.

- Хто вас підтримує із діючих депутатів від опозиції?

- Андрій Парубій. Дзв влаонили – Леся Оробець, Андрій Шевченко та Олесь Доній.

- А від волинських нардепів вам хтось допомагає чи підтримує?

- Микола Потапчук знає про цю ситуацію, він у нас відповідальний по області. Ми напряму працюємо із центральним виборчим штабом і безпосередньо із юристами.

- Як на такий протест зреагувала ваша дружина та родина?

- Нормально. Я вже маю досвід 10-денного голодування у Білорусії, в Мінську, тому це не проблема. Я не бачу іншого варіанту, аби в законний спосіб привернути увагу до цієї ситуації із виборами.

До речі: вчора вранці секретар ОВК у Ковелі повідомила, що заяви вже почали розглядати. Однак, за словами Ігоря Гузя ще ввечері 30 жовтня жодна заява не була розглянута.

4етверта влада


Попередня новинаPost scriptum Наступна новинаЧлени ОВК № 21 тиснуть на членів дільничної комісії