cb-fabrykaformativdsc0143Шестеро учасників луцького Євромайдану Майя Москвич, Микола Собуцький, Сергій Григоренко, Богдан Шиба, Володимир Бондар та Ігор Гузь 9 січня прийшли в прокуратуру області.

Євромайданівці хотіли отримати пояснення прокурора Волині Андрія Параки щодо ігнорування органами прокуратури дії Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

Нагадаємо, щодо шістьох активістів відкриті кримінальні провадження за трьома статтями ККУ – статтею 295 (Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку), статтею 296 (хуліганство), і статтею 341 (Захоплення державних або громадських будівель чи споруд).

На час запланованого візиту євромайданівців під стінами прокуратури вже «чергували» двоє правоохоронців.

cb-fabrykaformativdsc0034

Ще декілька було на прохідній. Серед міліціонерів був і заступник начальника УМВС Волині Володимир Поліщук.

cb-fabrykaformativdsc0048

cb-fabrykaformativdsc0143

Активістів луцького Євромайдану, які минули пропускний пункт, спочатку не пускали до приймальні Андрія Параки, пояснюючи, що у нього сьогодні «неприйомний день» та й взагалі, його може не бути у кабінеті.

Натомість євромайданівцям запропонували поспілкуватися із першим заступником прокурора області Володимиром Троцом, який здійснював прийом громадян.

Утім, активіст Євромайдану, депутат Волиньради Ігор Гузь, посилаючись на те, що він як депутат може зайти на прийом до прокурора області, все ж пішов до кабінету Андрія Параки у супроводі Володимира Поліщука. Разом із ними були й депутати Луцької міськради Сергій Григоренко і Богдан Шиба, які також скористалися правом депутатів на невідкладний прийом посадовими особами органів влади.

До слова, те, що відбувалося на прохідній у прокуратурі фіксував на відеокамеру чоловік, який стояв на сходах. Після спроби зустрітися із прокурором області Ігор Гузь розповів, що у приймальні Параки йому повідомили, що посадовця немає.

Тож, депутати вирішили поспілкуватися із Володимиром Троцем. Журналістів на зустріч не пустили.

«Я декілька разів і інші задали питання першому заступнику прокурора області Троцеві, чи він персонально не дав журналістам пройти. Він конкретної відповіді не дав. Він сказав, що це не брифінг», – прокоментував згодом ситуацію Ігор Гузь.

ЩО СКАЗАЛИ ЄВВРОМАЙДАНІВЦЯМ

За словами Сергія Григоренка, під час зустрічі із Володимиром Троцем йому задали питання, чому на Волині не виконується закон про «амністію» євромайданівцям і «не закривають штучно сфабриковані кримінальні провадження» щодо активістів.

«Чіткої відповіді ми не отримали. Він почав розповідати, що створюється якась комісія», – зауважив Григоренко.

«Нам сказали, що нас почули і в певний визначений законом термін дадуть відповідь. Ми зрозуміли, що виконувати цей закон прокуратура не збирається», – додав активіст Євромайдану Володимир Бондар.

Утім, зі слів Бондаря, луцькі євромайданівці володіють інформацією «з власних джерел», що наразі у міліції усім шістьом активістам готують обвинувальні висновки із подальшою передачею справи до суду.

АКТИВІСТИ ДОБИВАТИМУТЬСЯ ПЕРСОНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПРОКУРОРІВ

Окрім того, активісти вимагали у прокуратурі пояснень, чи будуть притягнуті до відповідальності правоохоронці, які займаються справою активістів луцького Євромайдану. Зі слів євромайданцівців – це прокурор Вадим Приймачок та очільник прокуратури Волині Андрій Парака.

Цього їм також не повідомили, кажуть активісти.

Тепер юристи підготують оскарження порушення закону працівниками прокуратури, – заявили євромайданівці.

«Я думаю, що ми зараз будемо активно готуватися до захисту в судах», – пояснив Ігор Гузь.

cb-fabrykaformativdsc0167

«Ми будемо позиватися до усіх процесуальних керівників, які є у наших справах, персонально», – додав Володимир Бондар.

«Якщо не зашкодити порушенню закону посадовцями, то може вийти так, що Україна стане прокурорською державою», – вважає Богдан Шиба.

За словами Сергія Григоренка, його захисник вже зареєстрував скаргу на бездіяльність одного з процесуальних керівників.


Попередня новинаАмністія в дії! Наступна новинаПорошенко